Home / AKTUELNO / SKANDAL U SPC Igumanija optužila Pahomija: „Naterao me da potpišem čekove i proneverio 300.000 EVRA“

SKANDAL U SPC Igumanija optužila Pahomija: „Naterao me da potpišem čekove i proneverio 300.000 EVRA“

Igumanija Stefanida, starešina manastira Sveti Prohor Pčinjski, optužila je episkopa vranjskog Pahomija za zloupotrebu njenog potpisa, čime je pronevereno oko 300.000 evra, piše portal „InfoVranjske“. Zbog toga, ona se sa sestrinstvom manastira preselila u manastir Gračanica, u eparhiju Raško-prizrensku.

– Dragi moji, ko bi ostavio Pčinju posle 25 godina? Meni je srce tamo. I taj narod mi je rod najrođeniji. Ali, više se nije moglo – napisala je Stefanida u poruci krajem marta, piše „InfoVranjske“.

Izvor portala navodi da je sukob sa vladikom Pahomijem tinjao, ali da je eskalirao pre dve nedelje, kada je igumanija oštro reagovala na podatke o trošenju manastirskih para, posebno onih namenjenih za obnovu „Kraljevog konaka“.

– Rekla sam im sve u lice, rekla sam da lažu, kradu i to sve sa mojim potpisom – potvrdila je igumanija u poruci, rekavši da se radi o iznosu od „čak 300.000 evra“.

Ove podatke izvor „InfoVranjskih“ objašnjava tvrdnjom da je igumanija Stefanida „bila naterana“ od strane vladike Pahomija da mu blanko potpiše više čekova (navodno desetak) kojima je on potom „rasipao manastirske pare“.

Međutim, iz Eparhije vranjske ovo demantuju tvrdnjom da se „novac svih crkvenih jedinica Eparhije vranjske troši u skladu sa planiranim budžetom, koji odobrava Eparhijski Upravni odbor“.

– Svakako da to nije tačno. Episkop je po funkciji ovlašćeno i odgovorno lice za celu Eparhiju, pa tako i manastira Sveti Prohor Pčinjski, te s toga nije bilo potrebe da ima blanko nalog potpisan od igumanije Stefanide – piše u odgovoru.

Sa druge strane, jedna od poruka koju je krajem matra uputila igumanija, a koje prenosi „InfoVranjske“, jeste da će se u Prohor Pčinjski vratiti jednog dana.

– Nemam ni snage ni zdravlja da to sve izdržim. Odlazim, a kad on ode, vratiću se – piše u njenoj poruci.

Ko je Pahomije?

Vladika Pahomije je jedan od sveštenika protiv koga je iznet niz optužbi za zlostavljanje dečaka. On je u više navrata optuživan za pedofiliju i seksualno zlostavljanje dečaka koji su želeli da postajnu sveštenici, ali prvu optužbu je na sudu vešto izbegavao, sve dok slučaj nije zastareo.

Drugi put ga je optužio magacioner u eparhiji, tvrdeći da je seksualno zlostavljanje počelo kada je imao 16 godina. Pahomije se podvrgao lekarskom pregledu kojim je utvrđeno da on „uopšte nema seksualni nagon“, a SPC je prosudila da je za nju stvar završena.

Takođe, problemi su se svojevremeno javljali i oko novca. Naime, 2013. godine deset nekadašnjih radnika Eparhije vranjske tužili su Eparhiju na čijem čelu je Pahomije, tražeći da im budu uplaćeni doprinosi za tri godine, koliko su radili bez ugovora.

Takođe, „Blic“ je svojevremeno pisao da je Pahomije zarađivao je mesečno 210.000 dinara, i da je još dva puta godišnje dodatno isplaćivao sebi tu sumu u vidu bonusa kao „božićnu i uskršnju čast“.

„InfoVranjske“ navode da je pre dve godine vladika Pahomije „iz manastira Sveti Pantelejmon, svojom bahatošću najurio 15 monaha“.

Check Also

SPREMA SE NOVA PANDEMIJA?! MODERNA VEĆ TESTIRA VAKCINE PROTIV MAJMUNSKIH BOGINJA..

Dok se virus tzv. majmunskih boginja spontano „širi“ u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi, …