Home / AKTUELNO / SKANDALOZNI SNIMAK ŠTRAHEA SA NEĆAKOM RUSKOG OLIGARHA NAPRAVIO POLITIČKI HAOS U AUSTRIJI! (VIDEO)

SKANDALOZNI SNIMAK ŠTRAHEA SA NEĆAKOM RUSKOG OLIGARHA NAPRAVIO POLITIČKI HAOS U AUSTRIJI! (VIDEO)

Austrijski vicekancelar i lider krajnje desnice Hajnc-Kristijan Štrahe podneo je ostavku nakon objave tajno snimljenog video snimka koji pokazuje da je ruskoj strani nudio pomoć u dobijanju unosnih ugovora u zamenu za političku podršku svojoj stranci.

“Podneo sam kancelaru Sebastijanu Kurcu ostavku na svoju funkciju vicekancelara i on je prihvatio”, izjavio je 49-ogodišnji Štrahe na konferenciji za novinare u Beču. “Napravio sam grešku i ne želim da to bude pretekst za slabljenje koalicije”, dodao je on.

Kako je rekao, na poziciji vicekancelara zameniće ga ministar transporta Norbert Hofer.

Austrijski kancelar Sebastija Kurc ranije danas sazvao je hitan sastanak sa svojim zamenikom Štraheom i objavio da s njime odbija dalju saradnju nakon objave video snimka.

Štrahe je ostavku ponudio kako bi sprečio raspad koalicijske vlade koju čine kancelarova konzervativna Narodna stranka i Štraheova Slobodarska stranka (FPOe).

Iako je Štrahe insistirao na tome da nije prekršio nikakav zakon, priznao je da je reč o “krajnje neugodnoj, pijanoj aferi”.

Nemački mediji objavili su u petak kompromitujući video snimak koji otkriva da je Štrahe, predsednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017. ponudio ruskoj preduzetnici prednost pri dodeli javne nabavke u zamenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a.

Na snimcima koje su objavili Špigel i Zidojče cajtung, Štrahe i njegov saradnik Johan Gudenusom, sadašnji predsednik poslaničkog  kluba FPÖ-a, u julu 2017, dva meseca uoči parlamentarnih izbora u Austriji, u vili na Ibici razgovaraju s jednom ženom koja se predstavlja kao nećaka ruskog oligarha koji želi da uloži 250 milijuna evra u austrijsku privredu.

Iako je sagovornica u nekoliko navrata ponovila da se radi o ilegalnom novcu, Štrahe i Gudenus su navodnoj investitorki ponudili kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

“Ako tri nedelje uoči izbora preuzmete Kronen Zeitung i podržite nas da dođemo do vrha, onda možemo pričati o svemu”, rekao je Štrahe u videu.

Špigel i Zidojče cajtung govore o „klasičnoj nameštaljci“ u koju je uvučen aktuelni vicekancelar.

Glavni sekretar stranke Kristijan Hafeneker je naglasio da ni Štrahe ni Gudenus nisu „ni na koji način“ materijalno profitirali kao rezultat ovog razgovora.

Hafenaker je u saopštenju postavio pitanje ko nedelju dana uoči izbora za Evropski parlament ima koristi od objavljivanja ovih snimaka.

Objavljivanje videa u petak uveče je u Austriji među opozicijom odjeknulo poput bombe, a većina opozicionih političara traži raspisivanje novih izbora.

(Hina)

Check Also

PREKO MILION LJUDI NA DEMONSTRACIJAMA U PARIZU! (VIDEO)

Deseti vikend protesta počeo je u 12 sati. Organizatori kažu da je bilo preko milion …