Home / AKTUELNO / SKOPLJE NA NOGAMA: 100.000 građana na ulicama protestuje „Za jedinstvenu Makedoniju“ (EKSKLUZIVNI SNIMCI IZ DRONA)

SKOPLJE NA NOGAMA: 100.000 građana na ulicama protestuje „Za jedinstvenu Makedoniju“ (EKSKLUZIVNI SNIMCI IZ DRONA)

makedonija-protesti

Briselska četvorka, predvođena evropskim komesarom Johanesom Hanom dočekana je danas u Skoplju protestom pristalica pokreta “Za zajedničku Makedoniju” i vladajuće VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Na ulice 43 makedonska grada izašlo je preko 250 hiljada ljudi, dok se procenjuje da je samo ulice oko parlamenta u Skoplju prekrilo oko 100 hiljada građana.

Han je sa trojicom evroparlamentaraca doputovao u Skoplje u nastojanju da pomogne Makedoniji da izađe iz višegodišnje političke krize i povišenih tenzija, posebno nakon decembarskih vanrednih parlamentarnih izbora.

Makedonija, naime, ni tri i po meseca od tih izbora nema vladu, nema predsednika Skupštine, a nisu raspisani ni redovni lokalni izbori, jer to nije imao ko da učini.

Han je od predsednika Ðorđa Ivanova ranije tražio da preispita svoju odluku o tome da ne da mandat opozicionom lideru SDSM Zoranu Zaevu, koji je parlamentarnu većinu obezbedio uz podršku albanskih partija DUI i BESA.

Demonstranti su uzvikivali parole poput “Ne damo Makedoniju” i “Nećemo dozvoliti albanizaciju države”.

Ivanov smatra da bi davanje mandata socijaldemokratama ugrozilo suverenitet države, a vladajuća VMRO-DPMNE tražila je od Zaeva da se odrekne “tiranske platforme”, koju je Zaev prihvatio, a koja unapređuje položaj Albanaca u Makedoniji.

Iz kabineta Ivanova ranije danas je saopšteno da predsednik, koji boravi u službenoj poseti Mađarskoj, neće stići na sastanak sa Hanom.

Ivanov je, kako su preneli makedonski mediji, predložio Hanu da razgovara sa organizatorima protesta, koji su ušli u petu nedelju, a koje organizuje građanska inicijativa “Za jedinstvenu Makedoniju”, što je evropski komesar odbio.

Inače, Ivanov, koji dolazi iz redova VMRO-DPMNE, nalazi se pod pritiskom međunarodne zajednice da mandat dodeli Zaevu.

Otkazan je i planirani sastanak sa predstavnicima albanske partije DPA, koju predvodi Menduh Tači, a razlog je pretrpan raspored briselske četvorke.

U međuvremenu, iz DPA je saopšteno da oni podržavaju napore EU u rešavanju političke krize u Makedoniji.

Inače, na putu od skopskog aerodroma do sedišta Misije EU u Skoplju, Hana i evroparlamentarce su dočekali bilbordi i makedonske zastave, koje su postavili organizatori građanske inicijative “Za jedinstvenu Makedoniju”.

Na bilbordima je pisalo “Makedonija će pobediti”, Odbaciti platformu Tirane”, “Pokaži poštovanje”…

Pogledajte video:


(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …