Home / AKTUELNO / SKUPŠTINA CRNE GORE USVOJILA ZAKON O OTIMANJU SRPSKIH CRKAVA I SVETINJA-PRETUKLI SVEŠTENIKA SPC- TUČA POSLANIKA (VIDEO)

SKUPŠTINA CRNE GORE USVOJILA ZAKON O OTIMANJU SRPSKIH CRKAVA I SVETINJA-PRETUKLI SVEŠTENIKA SPC- TUČA POSLANIKA (VIDEO)

Crnogorska policija pretukla je noćas vladiku dioklijskog Metodija na mostu na Đurđevića Tari.

“Vladiku i pojedine vernike su oborili na zemlju i tukli prendrecima i nogama. Povrežđena su i dva vernika, koji su pokušavali da ga zaštite. Jednom je polomljen kuk, a drugom ključna kost i oni su hospitalizovani u pljevaljskoj bolnici”, navodi Mitropolija crnogorsko- primorska.

Vladika i građani Crne Gore, vernici Srpske pravoslavne crkve, pretučeni su u toku protesta protiv donošenja spornog Zakona o slobodi veroipovest, koji je jutros oko 3 sata usvojen u Crnogorskoj skupštini.

Iz Mitropolije kažu da je taj primer najbolje potvrdio istinitost reči premijera Crne Gore Duška Markovića, koji je u skupštini rekao da policija ne sme da primeni silu protiv vernika.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas sporni Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom statusu verskih zajednica na sednicu tokom koje je zabeležen niz incidentata, uključujući i hapšenja najmanje 18 poslanika opozicionog Demokratskog fronta.

Iz SPC ranije je saopšteno da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

Kompletan haos: Zakon usvojen, poslanici jurišali da se tuku, letele flaše. Stigla i marica

Crnogorski parlament usvojio jutros Zakon o slobodi veroispovijesti nakon teškog incidenta, kada su se poslanici opozicije zaletali da tuku one koji su glasali.

Poslanici Demokratskog fronta su to uradili u nameri da spreče da se zakon usvoji u pojedinostima. Zaletali su se da se tuku sa poslanicima vladajuće koalicije, gađali ih flašama, čašama, čupali su im mikrofone i pokušali da bace suzavac u plenarnu salu.

Pljuštale su psovke i uvrede a samo zahvaljujući brzoj intervenciji obezbeđenja sprečeni su veći incidenti.

Svi poslanici DF-a su odvedeni policijskim vozilima u policiju dok su se ostali poslanici vratili u salu i oko 2.30 ujutro usvojili su taj zakon.

Uoči usvajanja zakona širom Crne Gore bile su blokirane saobraćajnice kao odgovor na poziv DF-a čiji su čelnici tokom skupštinske rasprave pozivali pristalice da blokiraju ulice i zapretili sukobima u slučaju da zakon bude usvojen.

Taj poziv je naišao na odziv širom Crne Gore i bio je blokiran magistralni put Bijelo Polje – Berane, više lokacija u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Herceg Novom, Baru, Budvi, u kojoj se okupljenim građanima pridružio predsednik opštine Marko Bato Carević.

Tek u večernjim satima u Podgorici su odblokirani svi putevi, prema Danilovgradu, Zeti, aerodromu, Spužu i Zlatici, gde je na dva mesta bila blokada. U Zeti je kamenovana policija, nakon upozorenja koje su uputili građanima. Zajedno sa komunalnom inspekcijom policija je uklonila vozila koja su blokirala saobraćaj prema Zeti i Danilovgradu.

Građani su u Nikšiću prvo blokirali jedan od kružnih tokova a onda je više više stotina njih probilo policijsku blokadu i krenulo ka tunelu Budoš.

Policija je privela dvadesetak osoba, od čega je 13 uhapšeno zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, a među njima je i monah iz manastira Đurđevi stupovi iz Berana Nebojša Bulatović. Jedna osoba je privedena zbog napada na policajca.

Vrhovno državno tužilaštvo je saopštilo da prati šta se dešava i da će procesuirati svakoga ma koju funkciju obavljao za koga se utrdi da je kršio zakon.

Predsednik Skupštine Ivan Brajović ocenio je uoči glasanja, nakon incidenta da odgovornost treba da snose vinovnici incidenta. Crna Gora, kako je rekao, nikad neće dozvoliti da se u njenim institucijama onemogućava rad. On je poslanicima DF-a izrekao meru udaljenja, što znači da u narednih 15 dana ne mogu prisustvovati sednicama parlamenta.

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić je ocenio da je sinoćni incident, kako je rekao, bio “šešeljizacija” crnogorskog parlamenta. “Ovo nijesu najbolji oni, ovo su oni koji služe drugom. Nijesu ih birači birali da budu loše kopije potrošenog Šešelja”, rekao je Krivokapić.

On je konstatovao da se, u državi u kojoj se ovo dešava, opozicija ne može imati korist.

(Beta)

Check Also

DOBRE VESTI! STIŽE NOVA POMOĆ OD DRŽAVE! OVAJ PUT ZA PENZIONERE, RADNIKE, ALI I OSTALE GRAĐANE, EVO I NA ŠTA BI MOGLI DA RAČUNAJU

Početak masovne vakcinacije u Srbiji doneo je određenu dozu optimizma i nadu da bi pandemija …