Home / AKTUELNO / SMEĐI KOMARCI PRENOSE OPASNI VIRUS: “NAJVIŠE IH JE OKO DUNAVA I SAVE”

SMEĐI KOMARCI PRENOSE OPASNI VIRUS: “NAJVIŠE IH JE OKO DUNAVA I SAVE”

Informacija da je došlo do dva smrtna slučaja u Srbiji prouzrokovana virusom Zapadnog Nila, uznemirila je mnoge. Razlog je što virus prenose komarci, a upravo je u toku sezona kada ih je najviše i svi se osećaju ugroženo.

Naučnici pak kažu da situacija ipak nije alarmantna. Virus je prvi put detektovan 2012. godine i još od tada kruži u našoj sredini.

“Mi smo 2018. godine na teritoriji grada Beograda imali tu ekspanziju virusa odnosno njegov pik gde smo imali veliki broj zaraženih komaraca iz roda kuleks, imali smo veliki broj zaraženih osoba, ljudi i veći broj

smrtnih slučajeva, pošto je to bilo 2018. jos uvek nije taj pik”, navela je Milica Rajković, rukovoditeljka službe laboratorijskih ispitivanja.

Ukoliko se simptomi razviju za to je potrebno od 2-14 dana od ujeda, može da dođe do mučnine, povišene temperature, osipa po grudima, oticanja ruku i nogu, a 1 od 150 ujedenih zapravo ima bilo kakve simptome.

“80 odsto slučajeva je asimpomatski tako da ne možemo da uočimo nikakve simptome ako smo zaraženi, 20 odsto je sa blažim simptomima, jedan odsto završi u bolnici i kao smrtni slučaj nakon toga”, navodi Rajković.

Smeđi komarci su oni koji izazivaju groznicu Zapadnog Nila, kojih, kako navodi Rajković, ima najviše u šumskim predelima i takođe u našim priobaljima Save i Dunava.

(tv prva)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …