Home / AKTUELNO / SVET STRAHUJE OD NAJGOREG: RUSIJA GRADI DVA NOVA AVIONA “SUDNJEG DANA”

SVET STRAHUJE OD NAJGOREG: RUSIJA GRADI DVA NOVA AVIONA “SUDNJEG DANA”

“Izveštaji o novim ruskim avionima “Sudnjeg dana” poklopili su se sa znatiželjnim vojnim aktivnostima SAD-a”. Ovo je najavio američki stručnjak Mark Episkopos.

Pre izvesnog vremena postalo je poznato da je Rusija započela izgradnju dva nova aviona “Sudnjeg dana” na platformi Il-96-400M. Ove mašine treba da zamene vladin Il-80, koji je izgrađen na bazi sovjetskog putničkog Il-86. Takve podatke izneo je “The National Interest”.

„Novi avioni “Doomsday” imaće dvostruko veći dolet od svojih prethodnika. Takođe se mogu pohvaliti novim radio -komunikacionim sistemom i drugim ažuriranjima avionike “, primećuju autori NI.

Avione sudnjeg dana civilne i vojne vođe koriste za vođenje zemlje tokom vanrednih situacija. Ova klasa aviona, trenutno u vlasništvu samo Rusije i Sjedinjenih Država, može se pohvaliti prisustvom opreme za elektronsko ratovanje i sposobnošću da ostane u vazduhu duže vreme.

Prema američkim analitičarima, nema ništa apokaliptično u namerama Rusije da izgradi dva nova aviona “Sudnjeg dana”, jer slične avione ima i Amerika.

Vazdušne komande se stalno poboljšavaju kako bi povećale preživljavanje, i obezbedile odgovarajući stepen međusobne povezanosti između aviona i kritičnih kopnenih ciljeva. Američki pandan ovih aviona je Boeing “E-4B Nightvatch”, zasnovan na Boeingu 747-200B.

„Ovo nije ništa drugo do normalan ciklus modernizacije. Dakle, komandni avioni Moskve iz sovjetske ere trebalo bi da budu dovedeni na isti nivo kao i ostatak Vazdušno -kosmičkih snaga Rusije “, naveli su američki novinari.

Posmatrači časopisa The National Interest skrenuli su pažnju na činjenicu da je nekoliko sati pre objavljivanja novih ruskih aviona “Sudnjeg dana” Pentagon bio prilično uznemiren.

Stručnjaci su podsetili, da američki Boeing “E-4B Nightvatch” služi kao vazdušni komandni centar, i da ga mogu koristiti američki predsednik, ministar odbrane i drugi visoki političari i vojska.

(Webtribune.rs)

Check Also

JAPANSKI LEK KOJI SRBIJA DOBIJA ZA KORONU- UPUTSTVO ZVUČI ZASTRAŠUJUĆE

Kad je Ani Lj. dijagnozirana korona, glavna terapija bio je japanski lek “haifukang”, a jedino …