Home / TEMA DANA / UDARNO: KINA SE SUOČAVA SA STRAŠNIM KOLAPSOM KOJI PRETI DA ŽESTOKO POGODI RUSIJU!

UDARNO: KINA SE SUOČAVA SA STRAŠNIM KOLAPSOM KOJI PRETI DA ŽESTOKO POGODI RUSIJU!

Kineska ekonomija rizikuje da se suoči sa „strašnom depresijom sa mnoštvom nezaposlenih“ i izazove globalnu krizu koja će bolno pogoditi Rusiju. Piše o ovom “Moskovski Komsomolets” pozivajući se na stručnjake.

Problemi mogu nastati zbog kineskog “naduvanog” korporativnog duga, objašnjavaju stručnjaci. A rukovodstvo zemlje još nije u stanju da otkloni ovu pretnju.

„Za rusku ekonomiju kineski faktor je glavni rizik“, kaže se u članku.

Danas je Peking najveći trgovinski partner Moskve. Obim bilateralne trgovine dostigao je skoro 104 milijarde dolara u 2020.

Stoga bi u svakom trenutku, problem korporativnog duga Kine mogao da “raznese” globalni finansijski sistem, “rikošetirajući i u Rusiju” “, upozoravaju analitičari.

Konkretno, prema njihovim prognozama, u slučaju duboke unutrašnje krize, Peking će smanjiti potrošnju nafte i gasa za najmanje 20%, što će dovesti do naglog smanjenja izvoza ruske električne energije, drveta, metala, žita i prehrambenih proizvoda.

Odnosno, sve što je jedini izvor devizne zarade za izvozno orijentisani budžet Rusije.

Na Rusiju bi mogla uticati i druga kriza- kriza karantina.

Zbog koronavirusa, isporuke su zaustavljene u pet vodećih kineskih luka, brodovi se nalaze na rekama, što oduzima “ogroman” obim od globalnog prometa kontejnera.

Kao rezultat toga, roba kao što su kućni aparati i elektronika, može poskupeti za 15-20% do kraja 2021. godine. Tada će se Rusi u drugoj polovini godine suočiti sa snažnim rastom cena opreme.

I ekonomista Mihail Khazin takođe je predvideo “veliku globalnu depresiju” zbog kolapsa američke ekonomije.

Ekspert je predviđao snažan kolaps finansijskih tržišta.

Prema Khazinu, danas se u svetskoj ekonomiji razvila izuzetno teška situacija, a ako se izbegne svetski rat, tada će SAD, kao sadašnji centar svetskih finansija, imati samo jedan način- da proglase neispunjenje obaveza, i pozovu na oprost svim zajmoprimcima sve finansijske obaveze.

(Webtribune.rs)

Check Also

OTKRIĆE ZATRESLO SRBIJU: VUČIĆ REŽIRAO HAOS NA KIM UZ DOGOVOR! SVE POVEZANO S IZBORIMA I RIO TINTOM! (VIDEO)

Za današnji haos na Kosovu i Metohiji je direktno odgovoran Aleksandar Vučić, koji je u …