Home / AKTUELNO / ŠOJGU ŠOKIRAO ZAPAD: RUSIJA POSTAVLJA RAKETE PO EVROPI! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

ŠOJGU ŠOKIRAO ZAPAD: RUSIJA POSTAVLJA RAKETE PO EVROPI! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Rusija neće raspoređivati svoje rakete niti kršiti Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, ni u Evropi ni u Aziji, sve dok to ne urade Sjedinjene Američke Države, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Ako žele da se dogovorimo, treba da se dogovorimo. Ako nema takve želje, u nekoj fazi treba da prestanu sa pretvaranjem i da kažu da više ne žele da se dogovaramo i da će postaviti svoje rakete u Aziji i u drugim regionima. Mi, međutim, kao i dosad, ostavljamo otvorena vrata.

Pridržavamo se toga da, sve dok takvih sistema ne bude u Evropi — mi tamo nećemo ništa da radimo. I sve dok ih ne bude u azijsko-pacifičkom regionu, ni tamo neće biti ni nas“, rekao je ruski ministar u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

Sredstva za izradu raketa koja nisu u skladu sa Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa su bila planirana u američkom budžetu godinu dana pre nego što je Vašington izašao iz Sporazuma.

„Meni se čini da su oni samo tražili povod da izađu iz sporazuma. Kada su shvatili da za to nema povoda, rekli su: ’Ne, hajde da kažemo da o toj raketi ne znamo ništa, prekidamo pregovore i izlazimo iz sporazuma‘. U isto vreme, faktički za osam meseci, skoro za godinu dana od donošenja tog sporazuma, u budžetu su se pojavila sredstva za izradu takvih raketa“, rekao je Šojgu.

On je dodao da Rusija nikad nije odbijala dijalog sa SAD o sporazumu o naoružanju i da je pokazivala otvorenost i transparentnost u svojim akcijama.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …