Home / TEMA DANA / POMETNJA NA ZAPADU: RUSKE NUKLEARNE PODMORNICE “UBICE NOSAČA AVIONA” POSTALE NEVIDLJIVE

POMETNJA NA ZAPADU: RUSKE NUKLEARNE PODMORNICE “UBICE NOSAČA AVIONA” POSTALE NEVIDLJIVE

Nuklearna podmornica K-186 Omsk je nakon modernizacije vraćena u svoju stalnu operativnu bazu u regiji Kamčatka.

Vojni stručnjak Dmitrij Litovkin je u intervjuu opisao glavne karakteristike ove vrste podmornice.

Nuklearna podmornica Omsk se, nakon četvorogodišnje popravke i modernizacije u brodogradilištu Zvezda u Primorju, vratila u svoju stalnu operativnu bazu koja se nalazi na poluostrvu Kamčatka, rekao je potparol istočnog vojnog distrikta Nikolaj Voskresenski.

Šef štaba podvodnih snaga Pacifičke flote, kontra-admiral Eduard Mikailov čestitao je posadi podmornice za povratak u bazu.

Vojni stručnjak Dmitrij Litovkin je u intervjuu za ruske medije objasnio zbog čega ova podmornica nosi nadimak “ubica nosača aviona”.

„Ove podmornice su namenjene za borbu protiv velikih mornaričkih grupa. Nazvane su “ubicama nosača” jer su naoružane sa 24 protivavionske krstareće rakete Granit dugog dometa. Svaka od ovih raketa sadrži borbene naboje „Može nositi i nuklearnu bojevu glavu. Stoga je u stanju da sruši neprijateljsku napadačku grupu sa raketnom salvom ”, rekao je vojni ekspert.

Koje bi se promene mogle dogoditi nakon njene modernizacije?

„Podmornice ovog tipa, koje je stvorio Sovjetski Savez, moraju proći značajnu modernizaciju. To su nuklearne podmornice – treba raditi sa nuklearnim reaktorima. Sistemi hidronavigacije ove podmornice su izmenjeni, modernizovani, figurativno se može reći da je brod počeo da bolje čuje i vidi pod vodom. Podmornica je opremljena novim propelerima i sistemima koji bitno smanjuju buku koju brod proizvodi da je nevidljiva za radarske sisteme”, rekao je Dmitrij Litovkin.

Sve ovo je posledica napora Rusije da zaštiti svoje morske granice od bilo kakvih neprijatelja.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …