Home / TEMA DANA / ZAPAD SPREMA LIKVIDACIJU R. SRPSKE! SRĐA TRIFKOVIĆ UPOZORAVA NA PAKLENI PLAN PROTIV SRBA! (VIDEO)

ZAPAD SPREMA LIKVIDACIJU R. SRPSKE! SRĐA TRIFKOVIĆ UPOZORAVA NA PAKLENI PLAN PROTIV SRBA! (VIDEO)

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Metju Palmer rekao je da SAD podržavaju sporazum tri najuticajnije stranke u BiH, kojim je utvrđen kompromis kao put napretka kada je reč o EU, NATO i formiranju vlasti.

Međutim, član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da nema puta BiH u NATO i poručuje da nije odustao od vojne neutralnosti uprkos brojnim spekulacijama.

Ne odustaje se od NATO i pritisci su jaki, jer je jaka i težnja da se ceo Balkan uvuče u Alijansu, kaže prof. dr Srđa Trifković, publicista i istoričar.

– Reč je o dugoročnom projektu koji ima za cilj poravnanje terena za, eventualno, Kineze koji žele da konstruišu svoj tranzitni koridor od Pireja i Soluna ka centralnoj Evropi – kaže Trifković.

Govoreći o BiH, kaže da bi članstvo u NATO značilo da Drina po prvi put postaje granica sa velikim G i u punom smislu te reči.

– Srbi iz Republike Srpske i Srbije bili bi razdvojeni barijerom koja bi bila, ne samo formalno-pravna kao što je sada, već u punom kapacitetu geopolitička i geostrateška – kaže Trifković za Pink.

Dodaje da bi članstvo BiH u NATO, sa stanovišta širih strateških i dugoročnih planova, na zapadu bilo posmatrano kao korak ka likvidaciji RS, što i jeste krajnji cilj.

– Od Republike Srpske žele da ostave samo praznu ljušturu koja možda ima samo ime, a kada bi BiH zaista ušla u NATO, time bi bio završen proces likvidacije, koji je započet dok se još ni mastilo na Dejtonskom sporazumu nije osušilo – kaže Trifković.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …