Home / TEMA DANA / BRNABIĆ PRIPREMA JAVNOST I PRAVI UVOD U POLITIKU SRBIJE U DRUGIM GRANICAMA- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

BRNABIĆ PRIPREMA JAVNOST I PRAVI UVOD U POLITIKU SRBIJE U DRUGIM GRANICAMA- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Srpske vlasti nastavljaju da pripremaju javnost za scenario podele Kosova, kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova i opozicioni političari, komentarišući najnoviju poruku premijerke Ane Brnabić da je „priznanje Kosova u sadašnjim granicama crvena linija preko koje Srbija neće preći“.

Naši izvori ističu da je jasno da se zvanični Beograd najviše uzda u predsednika SAD Donalda Trampa i njegove saradnike da će podržati razgraničenje kao rešenje za Kosovo, ali da ostaje veliko pitanje kako ubediti Nemačku da podrži takvu opciju, te da li će kosovski Albanci pristati da daju bilo kakve ustupke, imajući u vidu da nisu podržali raniju priču Hašima Tačija o „teritorijalnim korekcijama“.

Diplomate navode da su srpski zvaničnici zaoštrili retoriku prema Kvinti – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Francuska, što pokazuju i izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da Srbija neće odustati od lobiranja za povlačenje priznanja Kosova, ali da se, istovremeno, nadaju da će podela Kosova „ponovo biti na briselskom stolu“. U tom kontekstu, izvori Danasa preciziraju da je zvanični Beograd ohrabren izjavama pojedinih stručnjaka za Zapadni Balkan iz SAD, koji tvrde da će Trampova administracija podržati razgraničenje.

I Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, kaže za Danas da „izgleda da premijerka Brnabić najavljuje priznanje Kosova u nekim drugim granicama“.

– Ona to ne govori „iz svoje glave“, već najavljuje Vučićevu politiku i priprema građane. Sve treba da izgleda kao teška borba za KiM, a, u stvari, radi se o zbrzavanju kapitulacije zarad Vučićevog opstanka na vlasti. Sve je jasnije da se on ponaša kao trgovac koji je uzeo novac, a robu nije isporučio. Brnabićkina izjava je samo amortizovanje buduće isporuke, smatra Rašković Ivić.

U razgovoru za Tanjug predsednica srpske vlade je ponovila stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija „neće dozvoliti da Priština sve dobije, a Beograd sve izgubi“.

– U ovom trenutku treba da vidimo koliko najviše možemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo i da budemo racionalni i realni po tom pitanju. Ali da Srbija sve izgubi, a Priština sve dobije – to nije prihvatljivo, a ni fer rešenje… Ali Kosovo nije tu da se kupuje ili prodaje… Treba se vratiti na polje međunarodnog prava i pravde… Evropske integracije trebalo bi da zavise od drugih standarda, a ne od političke odluke koja ima veze sa KiM, kazala je Brnabić.

Premijerka tvrdi da je Srbija u ovom trenutku daleko od bilo kakvog rešenja. Kako je naglasila: „Beograd je tolerisao mnoge provokacije Prištine zbog mira i stabilnosti, ali su takse stvorile atmosferu u kojoj više nije moguć nikakav dijalog. Čim takse budu ukinute i mi smo spremni da nastavimo dijalog“.

Brnabić je, takođe, ocenila da „zamrznuti konflikt – zamrznuta stabilnost nikome ne odgovara, ponajmanje Srbima na KiM, ali ni svim građanima Srbije, te da nije dobra za celokupan ekonomski napredak države“.

– Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da jednu temu koja je bila završena i zatvorena ponovo stavi na sto i da danas svi žele da čuju šta je za Srbiju prihvatljivo rešenje… Bivše vlasti od 2008. nisu uradile ništa da bi zaštitile Ustav Srbije, a posle odluke tadašnjeg Ministarstva spoljnih poslova usledilo je po Beograd loše mišljenje Međunarodnog suda pravde da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije suprotna međunarodnom pravu, ukazala je ona.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je da se slaže sa stavom Kvinte da je neophodna normalizacija odnosa Prištine i Beograda, ali je dodao da je njegova vlada tim državama dostavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, navode prištinski mediji, a prenosi FoNet.

Prema rečima Haradinaja, taj nacrt obuhvata glavne teme vezane za međusobno priznanje dve države u postojećim granicama. „Ponavljam – dijalog bez uslova i odlaganja“, naveo je on. Obraćajući se „servilnima“, Haradinaj je poručio da je za njega i Alijansu za budućnost Kosova, čiji je lider, „prijateljstvo sa zapadnim saveznicima večno i sveto“.

„Naši odnosi sa partnerima su zasnovani na iskrenosti, ne na servilnosti. Zahvaljujući takvim odnosima, Kosovu je povereno stvaranje vojske, sprečena je podela Kosova, ostvareno je stoprocentno vlasništvo Kosova nad rudnikom Trepča“, naveo je Haradinaj.

(Danas.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …