Home / AKTUELNO / ŠOK VISOKOG NAPONA ZA SRBIJU– VOJSKA SPREMNA DA REAGUJE NA NAJMANjI ZNAK SA ZAPADA: Ovo ne smemo da dozvolimo nikako!

ŠOK VISOKOG NAPONA ZA SRBIJU– VOJSKA SPREMNA DA REAGUJE NA NAJMANjI ZNAK SA ZAPADA: Ovo ne smemo da dozvolimo nikako!

Kosovske bezbednosne snage, koje su pod kontrolom albanskih političara sa Kosova i Metohije, organizovane su kao vojne jedinice, a njihovo formalno prerastanje u vojsku biće nastavljeno.
siptari- albanci- kosovo- specijalci- policija
Ovaj stav dele poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji i vojni stručnjaci. Iako su nakon najava Hašima Tačija, predsednika nepriznate države Kosovo, Evropska unija, NATO i SAD istakli da nema transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku bez podrške svih zajednica na Kosovu, istina je drugačija.

Očekujući konačan mig sa Zapada, Tači nastavlja tajno da obučava vojsku, a cilj mu je da ima 8.000 vojnika pod punom ratnom opremom, kako je „Blic“ objavio juče.

Obučavaju ih agencije specijalizovane za ovakve projekte koje vode bivši specijalci iz SAD. Takođe, brojni su primeri da pripadnici KBS učestvuju na vojnim vežbama sa drugim zemljama. Poslednji zabeležen takav slučaj, javno, desio se krajem maja 2016, kada su pripadnici KBS imali vežbe sa američkom vojskom.

Bojan Dimitrijević, nekadašnji pomoćnik ministra odbrane, kaže za „Blic“ da je bilo je prirodno očekivati da će lideri kosovskih Albanaca i javno ići na formiranje sopstvenih oružanih snaga, a da se sada čeka da prođu izbori u Srbiji.

– Mislim da je zastoj napravljen samo dok ne prođu predsednički izbori. Proces će se nastaviti posle izbora. Još od 2001. postoje bezbednosne snage koje nisu samo formalno vojska, ali su organizovane kao vojne jedinice.

Malo su licemerne izjave predstavnika NATO koji zaboravljaju da je ta vojna organizacija pomogla da se formiraju i organizuju bezbednosne snage Kosova. To je tada objašnjavano demilitarizacijom OVK-a – objašnjava Dimitrijević.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da vojska kosovskih Albanaca praktično postoji još od devedesetih godina prošlog veka, kada je režim Slobodana Miloševićev izbacio Albance iz svih institucija, pa su oni pravili paralelne.

– Snage bezbednosti kosovskih Albanaca su samo eufemizam za vojsku i samo je pitanje vremena kada će to i formalno postati. Oni imaju Ministarstvo snaga bezbednosti, što nigde u svetu ne postoji.

Trenutni zastoj je nastao jer NATO ne želi da se formira vojska za teritoriju za čiju bezbednost kroz misiju Kfora imaju mandat. Međutim, NATO ima jasno i javno obznanjenu nameru da se povuče sa Kosova i Metohije – objašnjava Aleksandar Radić.

On napominje da je jasno zašto srpska strana insistira na što dužem ostajanju Kfora, jer je tako Kosovo pod protektoratom, ali napominje da to nije dugoročno održivo.
– Srbija ima tu vremensko ograničenje zbog pregovora u pristupanju EU.

Za Srbiju je u tim pregovorima neizbežna tema uspostavljanje normalnih odnosa s albanskim vlastima. Albanci znaju koliko su za Srbiji bitni ti pregovori, pa onda podižu tenzije – navodi Radić.

Naš sagovornik dodaje i da pojačana retorika u srpskim medijima i preuveličavanja navodne modernizacije Vojske Srbije samo utiču na to da analitičari sa Zapada preuveličavaju ruski uticaj – zaključuje vojni analitičar Radić.

Hoti: Vojska već naredne sedmice

Šef kabineta tzv. kosovskog predsednika Bekim Čolaku tvrdi da se generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu „omakla greška, namerno ili nenamerno“ kad je rekao da bi Priština trebalo da koordiniše sa Beogradom u vezi sa transformisanjem Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku.

S druge strane, zamenik kosovskog ministra za kulturu Redžep Hoti najavio je da će kosovska vojska biti formirana naredne sedmice.

– Sada je vreme za vojsku, a zabrinutost naših međunarodnih partnera, SAD i NATO, razumljiva je, jer je ovo osetljivo pitanje – rekao je Hoti, i dodao da je Kosovo u strateškom smislu „poput Izraela u okruženju Arapa“.

Tusk: Drmaju Zapadni Balkan

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je u Briselu da je „svima jasno da unutrašnje i spoljne snage nastoje da uzdrmaju područje zapadnog Balkana“.

Tusk je to rekao po završetku dvodnevnog zasedanja šefova država i vlada EU koji su, po njegovim rečima, imali „produktivnu raspravu o zapadnom Balkanu“.

– Mi nismo naivni. I zato su lideri EU ponovo istakli neopozivu podršku zemljama zapadnog Balkana i njihovoj evropskoj perspektivi – rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je dodao da su lideri EU izrazili i podršku „sprovođenju evropskih reformi i projekata na zapadnom Balkanu“ i da se nada da će „ta pozitivna poruka EU da se čuje u regionu“

(Blic)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …