Home / AKTUELNO / ŠOKANTAN OBRT: SKRIPALJ NE VERUJE DA GA JE MOSKVA OTROVALA

ŠOKANTAN OBRT: SKRIPALJ NE VERUJE DA GA JE MOSKVA OTROVALA

Bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj, koji je nastradao od nervnog agensa „novičok“ zajedno sa kćerkom Julijom u martu u Solsberiju, ne veruje u umešanost Moskve u trovanje, piše u svojoj knjizi „Slučaj Skripalj“ novinar Bi-Bi-Sija Mark Urban, piše „Gardijan“.

Urban piše da je Skripalj, nakon što je izašao iz kome, odbio da poveruje da iza atentata na njega i njegovu kćerku stoji Kremlj.

Bivši saradnik ruskih specijalnih službi, bez obzira na to što je predavao informacije britanskoj službi, otvoreno je izražavao svoje nacionalne poglede, piše Urban.

Između ostalog, on je podržao povratak Krima u sastav Rusije i nije verovao u prisustvo ruske vojske na istoku Ukrajine. Kakao navodi autor, u kući koju je MI6 kupio za njega on je često provodio večeri gledajući „Prvi kanal“.

Knjiga ne daje odgovor na pitanje zašto su ruske specijalne službe, kako to tvrde britanski istražitelji, pokušale da ubiju Skripalja.

Skripalj je sarađivao sa stranim specijalnim službama nakon oslobađanja i preseljenja u Veliku Britaniju 2010. godine.

On se nekoliko puta sastajao sa pripadnicima specijalnih službi na teritoriji Španije i tada je imao priliku da španskim specijalnim službama preda informacije o ruskom organizovanom kriminalu. Osim toga, on je verovatno imao kontakte sa obaveštajnim službama Estonije i Češke.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …