Home / AKTUELNO / ŠPANSKI MEDIJI: GENERAL VENECUELE POSTIGAO DOGOVOR SA TRAMPOM DA IZDA MADURA ALI SE OVO DOGODILO

ŠPANSKI MEDIJI: GENERAL VENECUELE POSTIGAO DOGOVOR SA TRAMPOM DA IZDA MADURA ALI SE OVO DOGODILO

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa postigla je dogovor sa vojskom Venecuele da venecuelanski predsednik Nikolas Maduro bude uhapšen tokom pokušaja državnog udara ove sedmice, piše španski list “ABC”.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz Državnog saveta bezbednosti SAD, španski list navodi da je Vašington, kako se čini, postigao dogovor sa ministrom odbrane u Venecueli Vladimirom Padrinom Lopezom.

Smatra se da je Padrino bio jedan od pregovarača u telefonskim kontaktima u poslednjih nekoliko meseci.

“Sputnjik” je preneo navode o tome da je Padrino, uz još nekoliko ministara i generala, prihvatio nacrte sporazuma koje je predložio samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido.

U predloženi plan uključeno je raspisivanje novih izbora u Venecueli u roku od mesec dana, kao i priznavanje lidera opozicije Gvaida za zakonitog i privremenog šefa države.

Sporazum je, navodno, trebalo da bude potpisan u vojnoj bazi “La Karlota” u Karakasu, gde je Gvaido u utorak, 30. aprila, pozvao vojsku i građane da se pridruže pokušaju smene predsednika Madura.

“ABC” piše da zvaničnici Bele kuće nisu znali šta se dešavalo u utorak u Karakasu, dok pojedini izvori veruju da je državni udar omeo Padrino, koji se “predomislio u poslednjem trenutku”.

Maduro se juče sastao sa visokim vojnim zvaničnicima i poručio im da se suprotstave svakom zavereniku.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 4.500 vojnika, a Padrino je ponovo potvrdio privrženost oružanih snaga “vrhovnom komandantu i jedinom predsedniku” Nikolasu Maduru.

(Srna)

Check Also

UDARNO! SPECIJALCI ROSU SA OKLOPNJACIMA KRENULI NA SRBE? (VIDEO)

Nove jedinice tzv. ROSU krenule su večeras ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje. Oklopna vozila …