Home / AKTUELNO / SPREMA SE „NOVA UKRAJINA“!? SVE KRITIČNIJE U HONG KONGU- KINA IZDALA DRAMATIČNO UPOZORENJE DEMONSTRANTIMA

SPREMA SE „NOVA UKRAJINA“!? SVE KRITIČNIJE U HONG KONGU- KINA IZDALA DRAMATIČNO UPOZORENJE DEMONSTRANTIMA

Nivo nemira i destrukcije u skoro šestomesečnim protestima u Hong Kongu dosegao je nove visine poslednjih dana, sa nekoliko kritično povređenih osoba i radikalnim upozorenjima koji stižu iz kineskih državnih medija.

“Na ivici ste propasti”, poručili su nedavno kineski mediji demonstrantima.

Jutros je ispaljen suzavac blizu Politehničkog Univerziteta u Kaulunu, dok se policija suprotstavila demonstrantima koji sa mosta bacali otpad na autoput. Na ostrvu, putevi koji okružuju Univerzitet Hong Kong su blokirani jer su protekle noći demonstranti podigli barikade. Univerziteti su, ukazuje CNN, postali nove tačke fokusa demonstranata, zajedno sa kampusima širom grada.

Na prestižnom Kineskom Univerzitetu Hong Kong (CUHK) na Novim teritorijama nekoliko hiljada demonstranata se zabarikadiralo, blokirajući ulaz tri dana zaredom. Kampus univerziteta je u utorak, 12. novembra, bio poprište najvećih sukoba u gradu otkako su u junu počeli protesti zbog sada već povučenog Zakona o izručenju s Kinom, koji su ubrzo prerasli u širi, antivladin i prodemokratski pokret.

Policija je u pokušaju da raščisti demonstrante sa univerziteta, ispalila preko 1.567 kanistera suzavca.

Ove nedelje nekoliko je ljudi teško povređeno, gore nego ikad do sada u višemesečnim protestima. Zvaničnici lokalne bolnice su rekli da tretiraju ukupno 67 osoba zbog povreda zadobijenih na demonstracijama. Juče je hospitalizovan 70-godišnji čovek, koji je u kritičnom stanju nakon što ga je jedan demonstrant pogodio ciglom u glavu.

U drugom slučaju je povređen 15-godišnjak, koji je pogođen u glavu kanisterom suzavca. On je takođe u kritičnom stanju. Početkom nedelje, u ponedeljak, policija je upucala jednog demonstranta a drugi čovek je zapaljen nekoliko sati kasnije, nakon svađe sa učesnicima protesta.

Ovakva eskalacija političkih nemira je još jednom dovela u pitanje dalji rasplet događaja. Svi se pitaju kako će na ovo odgovoriti kineske vlasti. Danas je državna televizija objavila onlajn editorijal, u kojem je ponovo poručila demonstrantima da su njihove mere “neprikriveni terorizam”.

“Dosta smo pričali, ubeđivali i upozoravali. Da bi se nemiri zaustavili, sada se mora napredovati mnogo odlučnije. Ova zemlja nikada neće prihvatiti da situacija bude van kontrole, da se prikrije pravda a Hong Kong potopi”, navela je CCTV.

Nedavno je državni tabloid “Global tajms” sugerisao kako su kineska policija i vojska spremne da podrže vladu Hong Konga “kad zatreba”.

“Takođe upozoravamo radikalne demonstrante – na ivici ste propasti”, naveo je tabloid. “Oni koji su primorani da budu ‘odvažni’ trebalo bi da odu dalje što je pre moguće dok još možete da odlučite”.

Nije međutim jasno da li Peking ima granicu i sa kakvim bi je potezima demonstanti prešli i izazvali vojnu reakciju. Analitičari smatraju da je to pitanje koje Kina aktivno razmatra.

– Nije pametno izneti jasno koja je granica jer ćete onda morati da delovati ako se ona pređe kako bi zadržali svoju kredibilnost. A postoji sva verovatnoća da će demonstranti gledati da je pređu – rekao je za CNN Adam Ni, istraživač Univerziteta Makvori u Sidneju.

(Blic, CNN)

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …