Home / AKTUELNO / SPREMITE 6.000 DINARA: BEZ OVOG SERTIFIKATA NE MOŽETE ZA VOLAN! NE SEDAJTE U VOZILO BEZ OVOG PAPIRA!

SPREMITE 6.000 DINARA: BEZ OVOG SERTIFIKATA NE MOŽETE ZA VOLAN! NE SEDAJTE U VOZILO BEZ OVOG PAPIRA!

Od početka 2019. godine na snazi su promenjena pravila za vozače

Profesionalni vozači autobusa i kamiona do kraja godine moraju da obezbede kvalifikovane kartice, sertifikate. S prvim danom naredne godine bez njih neće moći da prevoze putnike i teret. Iako ih Auto-moto savez Srbije izdaje od početka 2019. godine, do sada ih je preuzelo, procenjuje se, tek nekoliko hiljada. Većina od najmanje 70.000 profesionalaca u Srbiji tek mora da pribavi 6.080 dinara vredne isprave.

Auto-moto savez Srbije zato apeluje na vozače da podnesu zahtev što pre, kako bi se izbegle gužve krajem godine. Kvalifikaciona kartica je međunarodni dokument, podaci su dvojezični, na srpskom i engleskom, i njome se potvrđuje početna kvalifikacija za prevoz tereta, odnosno putnika. Njeno važenje nije ograničeno.

– Na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja, počeli smo sertifikaciju profesionalnih vozača u ovlašćenim ekspoziturama na 31 lokaciji, na teritoriji cele zemlje. Pod propisanim navedenim uslovima zahtev mogu predati u AMSS-u tokom 2019. godine, jer će, prema Pravilniku, već 2020. godine, ukoliko žele da rade kao profesionalni vozači, obavezno morati da ga imaju – kažu u AMSS-u.

Sva poslovna udruženja vozača tokom godine su podsećala vozače na ovu obavezu. Većina, međutim, još nije podnela zahtev.

– Procenjuje se da je dosad to uradilo od 5.000 do 6.000 vozača. Mi upozoravamo vozače da od 1. januara naredne godine bez toga neće moći da obavljaju posao. Sertifikat je isključivo vezan za vozača, to je njegov dokument. U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali ne moraju za sva da se poseduje C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000 – kaže Goran Aleksić, direktor Udruženja “Srbija transport”.

Slična situacija je i drugim strukovnim udruženjima. U “Međunarodnom transportu” objašnjavaju da ove godine nije bilo sastanka na kome nisu podsećali na ovu obavezu.

– Moći će vozači i posle 1. januara da dođu do dokumenta, ali ne bez polaganja dodatnog ispita. Mi još ne znamo koliko će to polaganje koštati i pod kojim uslovima će se obavljati. Zato je jednostavnije da se uradi u roku. O tome ko će platiti troškove dogovaraju se firma i vozač, ali to je dokument vozača – objašnjava Aleksandar Spasić, sekretar “Međunarodnog transporta”.

Uz zahtev za izdavanje sertifikata i kvalifikacione kartice potrebno je priložiti foto-kopiju ili ispis lične karte vozača, a originalni dokument na uvid. Potrebni su foto-kopija vozačke dozvole vozača, sa originalnim dokumentom na uvid, fotografija ne starija od šest meseci i dokaz o izvršenim uplatama.

Novosti.rs

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …