Home / AKTUELNO / SRBI DOBIJAJU POSAO U EVROPI! Evo gde mogu ODMAH da se zaposle i za koliko para..

SRBI DOBIJAJU POSAO U EVROPI! Evo gde mogu ODMAH da se zaposle i za koliko para..

auto- industrija- radnici

I dok u Srbiji nema dovoljno radnih mesta, u zemljama srednje Evrope radnici nedostaju i potražnja za radnom snagom je velika, pre svega u industrijskim zonama.

U Slovačkoj i Češkoj rado zapošljavaju srpske radnike i to najčešće u automobilskoj industriji, pa se mnogi naši građani odlučuju da odu u inostranstvo da bi obezbedili egzistenciju.

Odlazak građana Srbije za poslom u druge zemlje motivisan je boljom zaradom jer je dnevnica viša te se za tri meseca rada, na koliko se, bar prvi put odlazi, i štedljiv život, može kući doneti oko 1.000 evra.

To je i razlog što put Slovačke i Češke već duže odlazi mnogo radnika iz Srbije, a na radnom mestu kolege su im najčešće iz Ukrajine, Bugarske i Rumunije.

Da li je dolazak i boravak većeg broja radnika iz drugih zemalja u zemljama domaćinima razlog za porast sitnog kriminala teško je reći, ali po pisanju tamošnjih medija, to se događa, a više je i pritužbi na ponašanje stranih radnika i narušavanje javnog reda i mira.

Zbog toga se u tim zemljama najavljuje izmena određenih propisa, što bi omogućilo da strani radnici i za najsitniji prekršaj izgube posao i budu deportovani kući.

S radnicima iz Srbije, kako ističu u jednoj od agencija koja obezbeđuje njihov odlazak u Slovačku i Češku, do sada nije bilo nikavih problema, naprotiv.

Radnici iz naše zemlje izuzetno su vredni, ističu u toj agenciji, poslodavci ih cene i za radnike iz Srbije – a put tih zemalja otišlo ih je dosta – uvek ima interesovanja i poslodavci žele da baš njih zaposle.

Inače, za posao za koji se uglavnom angažuju radnici iz Srbije, u fabrikama u kojima se proizvodi za automobilsku industriju, satnica se kreće od oko 2,4 do oko tri evra, pa se za osam sati rada može zaraditi od oko 20 do oko 24 evra, odnosno od oko 2.500 pa do oko 3.000 dinara.

Ta zarada jeste veća nego u Srbiji, gde je minimalna satnica 130 dinara te je dnevnica nešto malo viša od 1.000 dinara.

(Telegraf.rs / Dnevnik.rs)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …