Home / AKTUELNO / Srbi prvi put u istoriji marširaju na vojnoj paradi u Moskvi!

Srbi prvi put u istoriji marširaju na vojnoj paradi u Moskvi!

Vojska Srbije će marširati Crvenim trgom u Moskvi 9. maja 2015. godine na „Paradi pobednika“ po prvi put u istoriji te manifestacije.

vladimir-putin-dmitry-medvedev (1)

Predsednik Tomislav Nikolić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, juče je zvanično prihvatio poziv ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua i doneo odluku da će pripadnici srpske vojske učestvovati na ovoj paradi koja se održava povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

U ovoj manifestaciji nikada nije učestvovala ni bivša JNA pošto u to vreme Sovjetski Savez nije pozivao strane vojne jedinice, dok Srbija kasnije nije ni dobijala pozive. Na primer, 2010. godine, na 65. godišnjicu pobede nad fašizmom, VS nije bila pozvana da učestvuje na paradi.

Prema informacijama iz Moskve, Rusija je ovog puta pozvala oružane snage ukupno 16 „prijateljskih zemalja i članica antihitlerovske koalicije”.

Deset država je dosad potvrdilo učešće, dve su odbile, dok se čeka odgovor još četiri. Zasad nije poznato o kojim zemljama je reč, odnosno o čijim vojnih jedinicama, kao što se zbog ukrajinske krize ne zna ni konačna lista predsednika koji će se odazvati pozivu. Najznačajniji lideri EU su odlučili da bojkotuju Putina upravo zbog Ukrajine i agresije na Krim.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da najavljeno učešće pripadnika Vojske Srbije na paradi u Moskvi nije pitanje promenljivih političkih okolnosti ili interesa.

srbija- vojska

Bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević ne veruje da „nama bilo ko može išta da zameri zbog odlaska u Moskvu”.

– Pouzdano znamo da će prisustvovati pojedini šefovi država ili vlada zemalja koje su članice EU i NATO, poput Slovačke, Grčke i Norveške. Ono što ne znamo jeste koje vojne jedinice su pozvane. Verovatno je reč o onima iz zemalja saveznica iz Drugog svetskog rata i ne bi me iznenadilo da bude vojski i iz zemalja NATO – kaže Spasojević.

(Telegraf.rs)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …