Home / AKTUELNO / SRBI SVE VIŠE UZIMAJU PASOŠE OVIH ZEMALJA: Evo kako možete i vi da ih dobijete, i šta bi vam to omogućilo…

SRBI SVE VIŠE UZIMAJU PASOŠE OVIH ZEMALJA: Evo kako možete i vi da ih dobijete, i šta bi vam to omogućilo…

Sve više Srba poseduje mađarski pasoš, koji ne samo da im omogućava ulaz u 38 više zemalja nego srpski dokument, već i donosi razne pogodnosti, vezane što za politiku Evropske unije, što same Republike Mađarske.

Otako je mađarska vlada pre osam godina ponudila svoje državljanstvo svim Mađarima u dijaspori, oko milion pasoša sa krunom i štitom podeljeno je po Srbiji, Rumuniji, Slovačkoj…

Ceni se da je do 2016. godine oko 150.000 tih pasoša stiglo u Srbiju, no interesovanje za ovu ispravu severnog suseda ne jenjava, a osim Mađara, dvojno državljanstvo traže i Srbi i pripadnici drugih naroda.

Za to imaju oko 160 miliona razloga, što je iznos kredita u evrima koji je mađarska Vlada namenila kao pomoć svojim državljanima u Vojvodini.

Ka pasošu ove EU zemlje vuče ih i mogućnost da kupuju automobile i nekretnine kod severnog suseda, da se besplatno školuju na njihovim univerzitetima, da lakše pređu u drugu EU državu i tamo ostanu, dobro se zaposle, uplaćuju doprinose i sutra ostvare penziju.

Takođe, mađarski dokument otvora 38 granica više nego srpski i sa njim je bez vize moguće otputovati u Ameriku, Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo, Emirate, pokazuje sajt Passport Index.

Kako Zakon o državljanstvu ne pravi razliku po nacionalnoj osnovi, podnosioci ne moraju da budu etnički Mađari – samo treba da dokažu da su im preci pre 1918. godine živeli na teritoriji ondašnje Mađarske, tj. Vojvodine, da znaju mađarski jezik, da nisu osuđivani i dokažu da neće ugroziti bezbednost Mađarske. Kako kažu, jezik je najveća prepreka.

Preko Hrvatske do Irske, Nemačke, Holadnije

Osim mađarskog, stanovnici Srbije sve češće traže i hrvatsko državljanstvo, jer iako je pasoš sa šahovnicom najslabiji u Evropskoj uniji, dobra je prva stanica ka nekoj drugoj EU državi.

Hrvatski pasoš najlakše dobijaju oni koji su iz te zemlje izbegli tokom devedesetih i njihovi potomci, kao i osobe kojima su jedan ili oba roditelja etnički Hrvati.

Dame koje ne spadaju u ove grupe, a silno žele da legalno borave u nekoj EU zemlji, spremne su da plate veliki novac, kako bi se udale za Hrvate i preko njih dobile dozvolu boravka i bolji posao. Ovom „triku“ najčešće pribegavaju Srpkinje i Bošnjakinje, naročito ako je Nemačka zemlja koju žele da zovu svojom novom domovinom.

Nemačka

Nemačko državljanstvo san je mnogih Srba, i neretko razlog zbog koga uopšte uzimaju prethodna dva.

Iako je naša dijaspora u toj državi veoma brojna, dvojno državljanstvo je problem, jer kada vam Nemačka da njen pasoš, traži da se odreknete svakog drugog.

Da bi postao naturalizovan ili prirođen Nemac, srpski državljanin mora da, uz odgovarajuću dozvolu boravka, osam godina zakonski provede u Nemačkoj (sedam ako završi kurs za integraciju), nije osuđivan, ne koristi pomoć države, ima dovoljno zdravstvenih i penzionih uplata, poznaje jezik, položi test za naturalizaciju i poštuje nemačke zakone i vrednosti. Za supružnike nemačkih državljana, azilante i druge grupe, postoje specijalne odredbe.

Dete koje je rođeno u Nemačkoj od roditelja stranih državljana može da dobije nemačko državljanstvo, ako jedan roditelja zakonski boravi u Nemačkoj osam godina i poseduje neograničenu dozvolu boravka. Do svoje 18. godine dete može da poseduje dvojno državljanstvo, a nakon toga da se odluči za jedno. Drugog mora da se odrekne najkasnije do 23. rođendana.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …