Home / TEMA DANA / PROF. DR MILADIN ŠEVARLIĆ OTKRIVA: NARODE, U TOKU JE KAMPANJA NA DRŽAVNOM NIVOU- POČINJE UVOZ GMO-a!

PROF. DR MILADIN ŠEVARLIĆ OTKRIVA: NARODE, U TOKU JE KAMPANJA NA DRŽAVNOM NIVOU- POČINJE UVOZ GMO-a!

Na juče održanoj konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini Republike Srbije prof. dr Miladin Ševarlić, narodni poslanik, govorio je o predlogu za dopunu dnevnog reda zasedanja Narodne skupštine u vezi sa Deklaracijom o GMO (genetički modifikovanim organizmima).

„Ponovo sam predložio tekst koji je u skladu sa Zakonom o GMO iz 2009.godine, i koji su jednoglasno usvojili odbornici 136 opština i gradova u Republici Srbiji, ili 80,5% lokalnih samouprava u centralnoj Srbiji i Vojvodini.

Na teritoriji tih 136 gradova i opština žive 224 poslanika. Danas se za predlog ove Deklaracije izjasnilo svega 9 poslanika pa se postavlja pitanje – da li onih 213 poslanika koji žive na teritoriji ovih opština i gradova omalovažavaju preko 7.000 odbornika u opštinama i gradovima koji su se jednoglasno izjasnili i usvojili ovakav tekst Deklaracije.

Postavljam pitanje svima nama, posebno imajući u vidu pre dva dana objavljeni intervju na čitavoj strani u Novostima sa profesorom Seralinijem (PROF. ŽIL ERIK SERALINI: GMO izaziva tumore i menja gene) koji je vršio dvogodišnja istraživanja uticaja GMO kukuruza na eksperimentalne pacove  – da li smo svesni rizika da će nam deca u drugoj generaciji imati promene na unutrašnjim organima,  da će u trećoj generaciji biti sa povećanim procentom kancera, a posebno u Srbiji koja je u vreme NATO agresije bombardovana sa oružjem koje je sadržalo osiromašeni uranijum i značajno povećalo procenat obolelih od kancera, odnosno raka?

I najzad, u četvrtoj generaciji – da li će nam naši potomci ostati besplodni u onom procentu u kojima su to bili eksperimentalni pacovi koji su hranjeni GMO kukuruzom?

U toku je kampanja na državnom nivou, ali i od strane pojedinih predstavnika različitih organizacija, da se dozvoli uvoz GMO a ostane zabrana uzgoja GMO.

To je, pored svih dosadašnjih udaraca koje su pretrpeli naši poljoprivrednici, novi udarac koji će ostaviti katastrofalne posledice jer se radi o nelojalnoj konkurenciji uvozničkog lobija i multinacionalnih kompanija koje proizvode GMO, i osvajanju tržišta vrednog preko 5 milijardi evra na ovako niskoj kupovnoj moći potrošača.

Zbog toga apelujem na sve predstavnike u Parlamentu, da usvoje ovu Deklaraciju, ja sam spreman da se odreknem autorstva te Deklaracije, neka je prisvoji parlamentarna većina kao svoj tekst Deklaracije, ali je najbitnije da se ona usvoji.“

Profesor dr Miladin Ševarlić je naglasio da se očekuje „referendumsko izjašnjavanje građana po različitim pitanjima, od promene Ustava pa na dalje“, pa je to jedinstvena šansa da se postavi i pitanje građanima Republike Srbije – „da li su ZA ili PROTIV uvoza, uzgoja, prerade i prometa GMO i proizvoda od GMO“ i tako bi se na referendumu saznalo šta građani misle, a što je osnovno demokratsko pravo svih potrošača u svetu.

On je naveo primer Švajcarske, koja svake pete godine sprovodi referendum na tu temu, ili Perua koji je nedavno usvojio –„ desetogodišnji moratorijum na raspravu na uvoz, na proizvodnju GMO i proizvoda od GMO“.

Check Also

PAROVIĆ: BOR I MAJDANPEK POSTAJU KINESKI GRADOVI! EVO ŠTA SE DEŠAVA.. (VIDEO)

Saopštenje predsednika Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića u kom iznosi svoj saznanja o uništavanju sveukupne …