Home / AKTUELNO / SRBI U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI! PRODAJU DRŽAVNI INSTITUT ZA VODU- UVOD U PRODAJU SVIH NAŠIH IZVORA

SRBI U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI! PRODAJU DRŽAVNI INSTITUT ZA VODU- UVOD U PRODAJU SVIH NAŠIH IZVORA

Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković izjavio je danas da se objavom prodaje Instituta „Jaroslav Černi“, jedne od najvažnijih spona u kontroli štetnih projekata po očuvanje resursa voda, država Srbija potpuno stavila na stranu stranih interesa i investitorskog kapitala.

„Prodajom Instituta ’Jaroslav Černi’ trajno će biti narušena ravnoteža u kontroli i iskazivanju kritičkog mišljenja u odnosu na težnju investitora da sve postane predmet zarade“, rekao je Anđelković.

„Narodna stranka je više puta upozoravala na nameru moćnih firmi bliskih vrhu režima da kupe taj institut kako bi preko njega sprovele otimačinu zaštićenih prirodnih dobara i važnih strateških resursa. Najoštrije se protivimo ovakvom nedržavničkom ponašanju vlasti koja i ovim potezom dokazuje da je rob krupnog kapitala i stranih interesa“, dodao je Anđelković.

Anđelković je podsetio da je Institut „Jaroslav Černi“ dao negativno mišljenje o mnogim projektima koje vlast uporno pokušava da sprovede, poput projekta „Novi Sad na vodi“.

„Jasno je da su propusti instituta na koje smo ukazivali učinjeni pod pritiskom. Primer je pozitivna studija na osnovu koje je Ministarstvo zdravlja promenilo granice sanitarne zaštite u Makiškom

polju, a da nisu sprovedena istraživanja na terenu, nego samo na osnovu metematičkih modela“, rekao je Anđelković.

„Ova skandalozna procena je, sada je jasno, bila iznuđena ogromnim pritiskom države na institut ne bi li se realizovao projekat gradnje stanova na Makiškom polju, koji će ugroziti i zauvek izmeniti vodosnabdevanje glavnog grada“, dodao je Anđelković.

Anđelković je naveo da se Institut „Jaroslav Černi“ bavi istraživačkim radom i usavršavanjem stručnih kadrova za oblast vodoprivrede, i upitao „koji je interes privatnog kapitala da nastavi da to radi“.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …