Home / AKTUELNO / Srbija dobija spomenik posvećen žrtvama hrvatske vojne akcije “Oluja“, kada je ubijeno 1900 a prognano više od 200.000 ljudi!

Srbija dobija spomenik posvećen žrtvama hrvatske vojne akcije “Oluja“, kada je ubijeno 1900 a prognano više od 200.000 ljudi!

Srbija će uskoro dobiti prvi spomenik posvećen žrtvama hrvatske vojne akcije “Oluja” 1995. godine, a obeležje će biti podignuto na beogradskom Ušću ili kod Crkve Svetog Marka.

oluja- srbi- izbeglice

Kako prenose izvori “Večernjih novosti”, predlog za podizanje ovog belega patnje našeg naroda biće prosleđen Skupštini grada Beograda i očekuje se da bude otkriven najkasnije do avgusta, kada se navršavaju dve decenije od ubistva 1.900 i progona više od 200.000 Srba iz Tuđmanove Hrvatske.

Ovu ideju podržavaju predstavnici Vlade Srbije, gradskih vlasti i čelnici udružeja Srba iz Hrvatske.

Da je Srbija više puta propustila da se na dostojan način oda počast žrtvama ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije slažu se sagovornici “Novosti”, koji napominju i da je vreme da se podigne ovakav memorijal.

rat, hrvatska, krajina, oluja, srpska vojskaFoto: Profimedia
Istoričar Čedomir Antić iz Naprednog kluba podseća na činjenicu da je “Oluja” najveće etničko čišćenje zabeleženo u Evropi posle Drugog svetskog rata i da zaslužuje dostojno obeležje u Beogradu.

– Sasvim je logično da ovakav zločin u kom su nastradali utglavnom civili dobije i dostojno spomen-obeležje. Činjenica je i da bi država trebalo da stane iza ove ideje i da pozove druge ustanove i organizacije da je podrže. Takav spomenik treba da postoji u Srbiji kada je već to nemoguće u Hrvatskoj. Takođe, dobro bi bilo pokrenuti inicijativu da slično obeležje bude podignuto u Banjaluci – kaže Antić.

Antić smatra i da je veoma važno da budući memorijal svojim izgledom i veličinom “ne bude sramotan”, ali i da reči koje budu na njemu ispisane, odražavaju pravu sliku dogašaja.

– Važno je i da se na njemu nađu imena svih poznatih žrtava i da se jasno napiše da je reč o ubijenim Srbima- ističe Antić.

Foto: Ured za upravljanje u hitnim situacijamaFoto: Ured za upravljanje u hitnim situacijama
Da je Srbiji potreban dostojan spomenik žrtvama ratova devedesetih, smatra i Savo Štrbac, prvi čovek organizacije “Veritas”. On podseća da bi bilo idealno da buduće obeležje bude sastavni deo šireg projekta “Srpski memorijal”, čija je ideja ne samo odavanje počasti, već i istraživanje i rad na negovanju uspomene na sve srpske žrtve u 20. veku.

– Ideja je da “Srpski memorijal” čini ne samo spomenik, već i odgovarajuću zgradu u kojoj bi bila smeštena ustanova koja bi se bavila istraživanjem svih materijala o stradanju našeg naroda – kaže Štrbac.

Oko ove ideje okupljen je veliki broj istoričara i javnih ličnosti, a ima i podršku predsednika Republike i patrijarha Irineja.

Spomenik žrtvama “Oluje” biće prvo ovakvo obeležje u Beogradu. Skromni memorijal podignut je u sećanje na nestale osobe u periodu od 1991. do 1999. godine na Tašmajdanu, kao i spomen-ploča u čast poginulih u ratovima devedesetih na Savskom trgu. Uz to, glavni grad ima još nekoliko spomen-česama i tabli postavljenih u znak sećenja na poginule vojnike, koje su mahom podizala udruženja boraca.

(Novosti)

Check Also

DR JANKOVIĆ POSLAO JEZIVO UPOZORENjE U VEZI EPIDEMIJE: NE MOŽEMO IZBEĆI TREĆI PIK- EVO KADA POČINJE!

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš profesor Radmilo Janković kaže da …