Home / AKTUELNO / „Srbija ne želi da u EU ulazi kao ekonomski bogalj!“

„Srbija ne želi da u EU ulazi kao ekonomski bogalj!“

Srbija ne želi da u EU ulazi kao ekonomski bogalj, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički ističući da se nada da će Srbija uspeti da prevaziđe ekonomske teškoće i realizuje članstvo u EU već po završetku petogodišnjeg mandata predsedavajućeg Evropske komisije Žan Kloda Junkera.

kori udovicki

„Evropa očekuje i treba da očekuje da ne prima u svoje redove ekonomske bogalje“, rekla je Udovički na konferenciji „EU i Zapadni Balkan 2020“ koju organizuje Fridrih Ebart Fondacije i Centar za spoljnu politiku.

Udovički je rekla da mnoge zemlje članice sada imaju probleme zbog ekonomske krize, što ranije nije bio slučaj.

Da bi Srbija ubrzala ekonomski oporavak i obezbedila povećanje zaposlenosti neophodne su, kako je rekla, mere fiskalne konsolidacije, ali one nisu jedini i dovoljan uslov.

Udovički je rekla da bi zemlje Zapadnog Balkana ubrzale ekonomski rast, neophodna je saradnja javnog i privatnog sektora, stvaranje uslova za podsticanje preduzetništva, a Srbiji je neophodna, kako je kazala, državna administracija koja će uspeti da dobro upravalja resursima kojima raspolaže. Udovički je rekla i da su reforme takođe, visoko na lestvici priroteta.

Ona je istakla da stav u programu dolazećeg predsednika Evropske komisije, da u toku njegovog petogodišnjeg mandata neće biti proširenja ne znači da nema perspektive i da ne treba nastojati da se ta perspketiva internzivira i ubrza.“Perspektive i šanse su tu, ali one zavise od nas samih“, rekla je Udovički i dodala da proces pristupanja neće izgledati isto kao za zemlje Centralne i Istočne Evrope. Udovički je rekla da će za ostvarenje ekonomskog prosperiteta biti potreban predan rad i ozbiljni reformski napori.

(Tanjug)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …