Home / AKTUELNO / „Srbija je u energetskoj krizi, samo to izgleda niko ne sme da kaže!“

„Srbija je u energetskoj krizi, samo to izgleda niko ne sme da kaže!“

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da svaki dan odugovlačenja u nabavci energenata znači veći rizik od energetske nestabilnosti, veće troškove uvoza i otvara prostor za mešetare i energetske zelenaše.

zorana- mihajlovic- sns

Ona je u intervjuu Blicu istakla da Srbija već duže od decenije nije energetski bezbedna zemlja u sektoru gasa, nafte i u elektorenergetici.

„Srbija je u energetskoj krizi, samo mi se čini da to niko ne govori“, izjavila je Mihajlovićeva. Ona je podsetila i na poplave koje su direktno ugrozile stabilnost EPS-a, ali i na krizu u odnosima Rusije i Ukrajine.

„Na to nismo mogli uticati, ali smo mogli da gradimo nove elektroenergetske kapacitete. Međutim, Srbija već tri decenije nije izgradila novu elektranu“, izjavila je Mihajlovićeva.

Srbija gas dobija samo iz pravca Rusije, što znaci, kako je navela, da nas svaki prekid u snadbevanju direktno ugrožava.

„Upozoravala sam da je neophodan brzi dogovor oko ispumpavanja vode iz kopova i uporedo sa tim hitna nabavka uglja. Lakše je i jeftinije svaki dan dopremiti železnicom potrebne količine uglja i skladištiti na deponijama i time smanjiti potrebu za uvozom struje“, izjavila je potpredsednica Vlade.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …