Home / AKTUELNO / Srpski helikopteri i avioni ponovo izazvali paniku kod Albanaca- Lete iznad Preševa i Kopnene zone bezbednosti! (VIDEO)

Srpski helikopteri i avioni ponovo izazvali paniku kod Albanaca- Lete iznad Preševa i Kopnene zone bezbednosti! (VIDEO)

Preletanje vojnih aviona i helikoptera je tema u medijima i među žiteljima Preševa i Bujanovca. Preševo je i danas oko 10 sati nadleteo vojni helikopter u niskom letu.

Ministarstvo odbrane je najavilo da će vojni vazduhoplovi nadletati jug Srbije od 3. do 5. aprila u okviru redovne letačke obuke.

Albanski mediji u Preševu i Bujanovcu objavili su nekoliko snimaka nadletanja vojnih aviona i helikoptera, a poslednji nizak prelet vojnog helikoptera iznad Preševa je bio danas.

Kako prenosi internet portal titulli.com, povodom niskog nadletanja vojnih aviona, predsednik Opštine Preševo Šćiprim Arifi se pismeno obratio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koga je „kao predsednik opštine pitao da u najkraćem roku objasni razloge preletanja vojnih aviona, budući da letovi nisu bili najavljeni i da su izazvali zabrinutost građana Preševa“.

Kako navodi taj portal, Arifi je odgovor, umesto od Vučića, dobio od Ministarstva odbrane koje tvrdi da su letovi iznad Preševa bili najavljeni u medijima i da su deo uobičajenih aktivnosti vojske u okviru pripreme za vežbu „Sadejstvo 2018“ koja je međutim već održana na poligonu Pasuljanske livade.

Letovi povezani sa događajima na severu Kosova?

U pismu koje je primio Arifi navodi se i da „on svojim izjavama podiže tenzije u javnosti i kod građana, budući da sa takvim stavom i nepoverenjem ne doprinosi mirnom i bezbednom životu građana Republike Srbije“, već da „podiže tenzije koje jedino mogu da nanesu štetu normalnom životu svakog građanina Srbije, kao i žiteljima opštine Preševo“.

Tri vojna aviona u brišućem letu prvi put su se pojavila nad Preševom 28. marta oko 14 sati, kada su u dva preleta, kako navode očevici, „bila tik iznad krovova kuća“, što je izazvalo paniku među građanima. Tada je Nacionalni savet Albanaca (NSA) u saopštenju „pozvao i NATO da reaguje u Preševskoj dolini“.

Predsednik NSA Šukri Imeri je tada naveo da smatra da je „nadletanje vojnih aviona nad Preševom povezano s događajima na severu Kosova, i da predstavlja neku vrstu pritiska na Albance u Preševu, kao i da je to prvi put da u Preševu vide vojne avione nakon 20 godina“.

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …