Home / AKTUELNO / ŠTA SE DEŠAVA? NAGLI PORAST BROJA ZARAŽENIH U J. KOREJI U KOJOJ JE 90% STANOVNIŠTVA VAKCINISANO!

ŠTA SE DEŠAVA? NAGLI PORAST BROJA ZARAŽENIH U J. KOREJI U KOJOJ JE 90% STANOVNIŠTVA VAKCINISANO!

Južnokorejske vlasti se sada bore sa porastom broja slučajeva kovid-a, manje od mesec dana nakon ublažavanja ograničenja usled pandemije, sa rekordnih 3.292 nove infekcije i 506 teških slučajeva do 18. novembra, prema podacima koje je objavila vlada.

Ovo je uprkos tome što je preko 78,5 odsto ljudi u potpunosti vakcinisano, uključujući 90,7 odsto onih koji imaju 18 i više godina, pokazuju podaci Korejske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Međutim, zvaničnici su rekli da je porast broja slučajeva kovid-a očekivan nakon što su 1. novembra ukinute dodatne mere socijalnog distanciranja, nakon uspeha zemlje u vakcinaciji skoro 80 odsto od svojih 52 miliona stanovnika.

Portparol Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Son Young-Rae, rekao je na konferenciji za novinare u Seulu 17. novembra da će biti nepotrebno da se zemlja vrati strožijim propisima jer je povećanje broja slučajeva „u granicama onog što smo očekivali”.

Son je primetio da su probojni i teški slučajevi koncentrisani među starijim osobama, koji su bili među prvima u zemlji koji su se vakcinisali, što je iziskivalo potrebu da se dodatne doze dobiju ranije.

„Opadajući efekat [efikasnosti vakcine] došao je brže nego što smo očekivali“, rekao je on.

Istraživači su takođe otkrili da su se potpuno vakcinisane osobe brže oporavile od nevakcinisanih, ali je njihovo najveće virusno opterećenje bilo uporedivo sa onim kod nevakcinisanih osoba, što im je omogućavalo da lako prenesu virus na druge.

Studija koju su vodili Imperial College London i Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva (XSA) objavljena u The Lancet 29. oktobra otkrila je da su vakcinisane populacije i dalje podložne Delta varijanti i da mogu lako da prenesu kovid-19 unutar domaćinstava.

Dr Anika Singanayagam, jedan od vodećih autora studije, rekla je u izjavi da su rezultati pružili važan uvid u „zašto Delta varijanta nastavlja da izaziva visok broj slučajeva kovid-19“ čak i u zemljama sa visokim stopama imunizacije.

„Kontinuirane mere javnog zdravlja i socijalne zaštite za suzbijanje prenošenja stoga ostaju važne, čak i kod vakcinisanih pojedinaca“, rekla je Singanayagam.

U međuvremenu, KDCA je saopštila da je odlučila da skrati interval doziranja za dopunske injekcije za osobe starije od 60 godina, kao i za one koji žive ili rade u staračkim domovima i drugim ugroženim ustanovama, sa šest meseci na četiri meseca.

Pojedinci u 50-im godinama i radnici, uključujući policiju, vatrogasce i vojnike, mogu dobiti još jednu injekciju pet meseci nakon poslednje doze.

Zvaničnici su takođe izrazili zabrinutost zbog bolničkih kapaciteta u zemlji zbog povećanja teških slučajeva kovid-19, pošto je samo oko 30 odsto jedinica intenzivne nege (ICU) ostalo dostupno od 17. novembra.

Nakon toga, KDCA je navela da će razmotriti izdavanje naloga za ravnomerniju popunu slobodnih kreveta, ako se više od 75 procenata kreveta intenzivne nege koristi širom zemlje, a drugi faktori predstavljaju visoke rizike.

Check Also

UDARNO! „DOLAZE PANDEMIJE KOJE BI MOGLE BITI MNOGO GORE OD KORONA VIRUSA!“

MILIJARDER i osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, upozorio je da dolaze pandemije koje bi mogle biti …