Home / AKTUELNO / ŠTA SE KRIJE IZA NOVOG PROJEKTA ZAPADA? VUČIĆ: Veliki značaj za Srbiju da se povežemo sa Albanijom- Evo koji radovi počinju..

ŠTA SE KRIJE IZA NOVOG PROJEKTA ZAPADA? VUČIĆ: Veliki značaj za Srbiju da se povežemo sa Albanijom- Evo koji radovi počinju..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Sofiji da je za Srbiju važno da do sredine maja, kada će u Bugarskoj biti održan Samit EU – “Zapadni Balkan”, ispuni 115 kriterijuma koje su dobile sve zemlje regiona.

Aleksandar Vučić je novinarima preneo da je na Samitu lidera “Zapadnog Balkana” i EU u Sofiji, pored napretka “zapadnobalkanske šestorke” ka Uniji, bilo i nekoliko drugih bitnih tema koje su drugačije od onoga što je uobičajeno.

Rekao je da je bilo reči o tome da region treba da radi na uspostavljanju regionalne ekonomske zone, kao i govora o ispunjavanju 115 kriterijuma koji su već dati zemljama i teritoriji “Zapadnog Balkana”.

Mnoge zemlje, kako je konstatovao, nisu ništa ili su vrlo malo uradile kada je to u pitanju.

– Za nas je važno da to uradimo pre polovine maja, kada se u Sofiji održava veliki Samit EU i “Zapadnog Balkana”, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je premijer Bugarske, zemlje koja sada predsedava EU, Bojko Borisov postavio ambiciozne ciljeve u vezi sa povezanošću regiona.

– U nekoliko navrata govorio je o Beogradu i vezivanju Beograda za mnoge druge važne gradove u regionu, te da je potrebno da se obezbedi za to više evropskog novca. Govorio sam o tome da sam sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pričao po ko zna koji put o auto-putu Niš–Priština i koliki značaj bi on imao za Toplički okrug, Niš, Merošinu, Nišavski okrug i druge krajeve Srbije. Mi ćemo sa njegovom izgradnjom krenuti krajem ove godine, najavio je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija sama krenuti i u izgradnju auto-puta Niš–Dimitrovgrad.

– Očekujemo da ljudi mogu da vide opipljive rezultate naših razgovora, rekao je predsednik.

Preneo je da je razgovarano i o političkim razlikama i razlikama o granicama koje moraju da se reše, kao i na koji način to učiniti.

– Nije lako i jednostavno, ali moramo da guramo napred, istakao je Vučić.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …