Home / AKTUELNO / ŠTA STOJI IZA ZAPADNOG PROJEKTA OD 5 MILIJARDI EVRA: Srbiju autoputem povezuju preko Kosova sa Albanijom..?

ŠTA STOJI IZA ZAPADNOG PROJEKTA OD 5 MILIJARDI EVRA: Srbiju autoputem povezuju preko Kosova sa Albanijom..?

Vrednost novog investicionog ciklusa u infrastrukturi, sa projektima koji treba da počnu da se realizuju, iznosi oko pet milijardi evra.

To je istakla potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Ona je za današnju “Politika” precizirala da novi investicioni ciklus, između ostalog, uključuje projekte izgradnje Fruškogorskog i Moravskog koridora, auto-puta Niš-Merdare-Priština, kao i projekat auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica.

Prema njenim rečima, vrednost investicija koje se danas realizuju i koje su dogovorene je oko 16 milijardi evra, dok se vrednost novih investicija koje treba da počnu da se realizuju procenjuje na oko pet milijardi evra.

“Za Fruškogorski koridor imamo završenu dokumentaciju za tri deonice i četvrta se radi. Imamo Memorandum sa kineskim CRBC-om, a sledeće nedelje počinju razgovori o komercijalnom ugovoru. Očekivana vrednost izgradnje je oko 400 miliona evra. Nadamo se da bi do jeseni trebalo da se dogovorimo, a radovi ne mogu da počnu pre sledeće godine, između marta i maja“, rekla je Mihajlovićeva.

Govoreći o drumskom Koridoru 11 i izgradnji auto-puta Niš-Merdare-Priština, potpredsednica Vlade rekla je da je za Srbiju važno da kroz Crnu Goru i Albaniju dobije izlaz na more, ali i da obezbedi auto-put za naše stanovništvo koje živi na tom području, kao i brži protok robe?

(Tanjug)

Check Also

ŠTA JE PRAVI RAZLOG JOKIĆEVOG „NE“ SRBIJI?

Nikola Jokić je pre nekoliko dana objavio da neće predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama u …