Home / AKTUELNO / STIGLA KAZNA IZ RUSIJE: Od MIG-29 NIŠTA dok Vučić ne da imunitet ruskom centru u Nišu..

STIGLA KAZNA IZ RUSIJE: Od MIG-29 NIŠTA dok Vučić ne da imunitet ruskom centru u Nišu..

mig-29-srbija-avion-vojska

Nezvanične informacije da Amerikanci Srbiji nude avione F16 i da se tako sa Rusima bore za veći politički uticaj na ovom prostoru – analitičari ocenjuju kao samoobmanu i propagandu. Jer su nabavka i uvođenje američkog aviona u srpsku vojnu infrastrukturu, preskupi i kratkoročno neostvarivi.

Od zvaničnih informacija da nam Rusi nude raketni sistem S-300, preko nezvaničnih, da nam Amerikanci nude avione pod najpovoljnijim uslovima. Mediji u Srbiji puni su napisa o navodnom rusko američkom “ratu” za uticaj u Srbiji.

“Nismo mi zlatna jabuka oko kojih se velike sile bore”, kaže analitičar Dragomir Anđelković.

“Srpsko javno mnjenje želi, a političari stimulišu, tu sliku kako se odnosi između velikih sila uvek odraze na nas. To je jedna samoobmana”, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Baš kao što je samoobmana navodna informacija da nam Amerikanci nude F16, smatraju analitičari. Jer da bi srpska vojska mogla da prihvati američki borbeni avion, potrebno je prilagođavanje infrastrukture. Primera radi, Rumuni su od Portugalaca i Amerikanaca dobili 12 aviona F16 za 108 miliona evra, ali su za prilagođavanje infrastrukture potrošili četiri puta više novca.

“Samo postavljanje jedne takve jedinice, mimo cene nabavke, za bilo koju zemlju Balkana je izuzetno finansijsko naprezanje. O tome može da se govori samo kao o dugoročnoj viziji, ali kratkoročno tako nešto nije moguće ostvariti. To je zapravo razlog zašto se srpska avijacija toliko često u ovom trenutku drži ideje o migu 29”, navodi Radić.

Migovi koji su u decembru prošle godine fascinirali predsednika, iako je najavljeno da će u Srbiju stići do marta, stigli nisu.

“Ako treba da postavljamo pitanje vlastima, to je zašto do sada sporazum koji je davno zaključen nije realizovan. Pitanje je da li je isporuka ruskih aviona, tenkova i druge opreme povezana sa dogovorom eventualnim, već postignutim o davanju imuniteta za centar u Nišu ili je problem u transportu zato što smo okruženi NATO članicama”, rekao je Anđelković.

Iz Moskve nam je za sada stigla samo maketa raketnog sistema S-300. I nova najava da će poklon paket od šest migova stići do kraja godine. Kako – još se ne zna. Mediji prenose nezvanične informacije da će biti rastavljeni. A onda ih čeka remont koji će Srbiju koštati 185 miliona evra.

(N1)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …