Home / AKTUELNO / STIGLA PROGNOZA ZA PROLEĆE I LETO: Da li ćemo imati „sneg u aprilu“ i kada počinju tropski dani…

STIGLA PROGNOZA ZA PROLEĆE I LETO: Da li ćemo imati „sneg u aprilu“ i kada počinju tropski dani…

Leto u Srbiji će po svoj prilici biti izuzetno toplo, sa velikim brojem tropskih dana. Očekuju nas se i tropske noći, pogotovu u Beogradu, prognoza je sektora za klimatske i biometerološke prognoze u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Međutim, za proleće prognoza i nije baš tako divna. Predviđa se da će proleće biti toplo i sa prosečnom količinom padavina u većem delu zemlje. Međutim, po prognozi klimatskog sektora RHMZ -a tokom proleća očekuju nas i mrazni dani, kada je minimalna temperatura niža od 0 stepeni Celzijusa.

Prolećni mrazni dani

Broj mraznih dana biće od 5 do 15 u nižim predelima, a u brdsko planinskim krajevima i do 48 dana. To znači da će na planinama u Srbiji ipak proleće biti hladnije.

U martu se prognozira da će biti suficit padavina u istočnim krajevima zemlje, ali da će broj dana sa padavinama tokom proleća biti od 30 do 40, a na planinama i do 50 dana. U većem delu Srbije količina padavina biće od 130 do 200 milimetara, a na planinama i do 270 milimetara.

– Teško je prognozirati apsolutnu maksimalnu ili minimalnu temperaturu vazduha za mesc dana ili sezonu. Možemo okvirno da kažemo očekivane opsege srednje sezonske maksimalne i minimalne temperature vazduha. Srednja sezonska maksimalna temperatura tokom proleća biće u granicama od 18 do 20, u višim predelima od 7 do 13 stepeni Celzijusa, dok bi minimalana bila u u granicama od 5 do 10, u planinskim krajevima od 0 do 4 stepena Celzijusa – kaže Dragan Mihić, rukovodilac grupe za monitoring klime i analize u RHMZ.

Tokom proleća biće zabeležno od 12 do 20 letnjih dana.

Tropske noći u Beogradu

Nakon nešto hladnijeg proleća sledi toplo leto. Broj tropskih dana može biti od 25 do 44 u nižim predelima, a na planinama do pet dana. Po dugoročnoj prognozi tokom leta nas očekuju i tropske noći u nižim predelima od 3 do 10, a u Beogradu do 20 dana.

– Srednja sezonska maksimalna temperatura vazduha tokom leta biće u granicama od 27 do 30, u višim predelima od 17 do 23 stepena. Srednja sezonska minimalna temperatura može biti u granicama od 14 do 18, u planinskim krajevima od 9 do 13 stepeni – kaže Mihić.

Prognozira se da će leto biti prosečno kada su u pitanju padavine. Broj kišnih dana može biti od 23 do 34, a na planinama do 40 dana. Moguće je da će tokom leta pasti od 150 do 270 milimetara padavina, a na planinama od 220 do 280 milimetara kiše.

Sneg u proleću

Proleće 2017. godine je bilo 11 najtoplije od kada se vrše merenja. Najtoplije proleće bilo je 2007. godine, a najhladnije 1987.

Najviša prolećna temperatura prošle godine bila je 32 stepena, koja je izmerena u Kikindi 31. maja, dok je najniža temperatura bila izmerena na Kopaoniku i to -12,8 stepeni.

Bilo je od 9 do 20 letnjih dana sa maksimalnom temperaturom od 25 stepeni i višom. Zabeležen je i jedan tropski dan sa maksimalnom temperaturom od 30 stepeni i više.

Tokom proleća prošle godine zabeležena su 2 toplotna talasa, kao i jedn hladan talas, koji je bio zabeležen sredinom aprila. Zabeležen je i jedan dan sa snegom u nižim predelima.

Drugo najtoplije leto u Srbiji

Leto 2017. godine je drugo najtoplije u Srbiji, pobilo je rekord iz 2012. godine. Najviša dnevna temperatura bila je izmerena u Ćupriji, 6. avgusta i iznosila je 41,6 stepeni.

Broj letnjih dana bilo je od 75 do 87 , a na planinama od 8 do 54, što je za 22 dana više od proseka. U Beogradu je zabeleženo 85 letnjih dana, 17 više od proseka.

Broj tropskih dana tokom prošle godine bilo je u intervalu od 42 do 61 dan, a u Beogradu 55 tropskih dana, kada je maksimalna dnevna temperatura 30 stepeni i više.

Najveći broj tropskih noći zabeleženo je u Beogradu, 39.

Registrovano je 6 toplotnih talasa, kontinuirani niz od 5 i više dana kada je maksimalna temperatura u kategoriji toplo i ekstremno toplo.

(Blic)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …