Home / U FOKUSU / ISTOK UKRAJINE SE SPREMA DA PONOVO EKSPLODIRA: Porošenko napravio potez koji pokreće rat sa Rusima! (VIDEO)

ISTOK UKRAJINE SE SPREMA DA PONOVO EKSPLODIRA: Porošenko napravio potez koji pokreće rat sa Rusima! (VIDEO)

Samoproglašene Luganska i Donjecka narodna republika kritikovale su Zakon o reintegraciji Donbasa koji je potpisao ukrajinski predsednik Petro Porošenko, nazivajući taj dokument zakasnelim pokušajem legitimizacije nasilja u regionu.

„Taj zakon neće spasiti Porošenka i Turčinova (sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksandar Turčinov) od kazne zbog kršenja zakona sopstvene zemlje.

I neće spasiti zemlju koja je legitimizovala rat sa civilnim stanovništvom“, navodi se u saopštenju v. d. ministra spoljnih poslova Luganske Narodne Republike i opunomoćenog predstavnika samoproglašene Republike na pregovorima u Minsku Vladislava Dejnega.

Usvajanje i potpisivanje zakona on je nazvao „još jednim slojem destruktivne politike Kijeva prema stanovnicima Donbasa“.

Sličan stav ima i opunomoćeni predstavnik Donjecke Narodne Republike na minskim pregovorima Denis Pušilin. On je istakao da već četiri godine Kijev „u punoj meri sprovodi vojne operacije protiv civila i teritorija koje i dalje naziva svojim“, a sada će protiv stanovnika LNR i DNR moći da koristi vojsku.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je tokom zasedanja vojnog kabineta potpisao Zakon o reintegraciji Donbasa, u kojem se Rusija naziva „agresorom“, a teritorije koje nisu pod kontrolom Kijeva na jugoistoku zemlje smatraju se „okupiranima“.

Zakon daje predsedniku pravo da iskoristi oružane snage tokom mira radi zaštite suvereniteta. To će legitimizovati upotrebu vojske na istoku bez objave rata. Osim toga, još u prvoj raspravi narodni poslanici su isključili tačku o prioritetu Minskih sporazuma za rešavanje sukoba.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …