Home / AKTUELNO / STIGLO STRAVIČNO UPOZORENJE: ALBANIJA BI USKORO MOGLA BITI SRAVNjENA SA ZEMLjOM! (VIDEO)

STIGLO STRAVIČNO UPOZORENJE: ALBANIJA BI USKORO MOGLA BITI SRAVNjENA SA ZEMLjOM! (VIDEO)

Prikupljajući geografske podatke i uzorke verovatnoće, naučnici su dali precizan kalendar cunamija, zemljotresa i erupcija koje će nas pogoditi vrlo brzo.
500
Razorni zemljotres koji je prošle godine pogodio unutrašnjost Italije sa brojnim žrtvama podsetio nas je koliko smo ranjivi, odnosno nepripremljeni za katastrofe koje nam priroda donosi.

Istorija Zemlje je oduvek oblikovana prirodnim katastrofama, na koje, bez obzira na svoj tehnološki napredak, ne možemo da utičemo. Neka su područja sveta znatno češće pogođena takvim događajima, a neka od njih mogu usmrtiti na hiljade ljudi.

Najnesigurnija zemlja na svetu je Vanuatu, pacifička ostrvska državica, kojoj prete prirodne katastrofe.

Čak više od trećine njenog stanovništva je od opasnosti od nepredvidive naravi prirode, a prete im zemljotresi, vulkanske erupcije i cikloni.

Zbog svega toga Vanuatu je zauzeo prvo mesto na listi, a slede Tonga, Filipini, Salomonska ostrva i Gvatemala. Zemlje s velikim rizikom takođe su Karibi, Srednja Amerika i južni delovi afričkih država.

U Evropi je najnesigurnija Albanija

Na području Evrope narizičnije je na području Albanije koja je prema opasnosti od prirodnih katastrofa na 37. mestu, a u vrhu je i Holandija.

Izveštaj tvrdi kako je najsigurnije živeti u Kataru, a siguran je i Island zbog jakih kapaciteta u borbi s prirodnim katastrofama.

Do 2025. će Zemlju pogoditi velika solarna oluja

Najveća prirodna katastrofa koja će vrlo verojatno pogoditi Zemlju ne potiče s naše planete, već sa Sunca.

Ono ima svoj ciklus aktivnosti – odnosno razdoblja smanjene i pojačane aktivnosti poput solarnih baklji i Sunčevih pega, u zavisnosti od samog ciklusa.

Zemlja je izbegla katastrofu 2012, no naučnik Pete Rajli nakon analize zapisa solarnih oluja iz proteklih 50 godina, smatra kako drugi put nećemo biti te sreće.

Ogroman potres Kaliforniju očekuje do 2045.

Velika američka geološka studija pokazala je kako postoji velika verovatnoća od potresa magnitude veće od osam stepeni po Rihteru, koji radi štetu u krugu od nekoliko hiljada kilometara od epicentra te nastaje jednom u 30 godina.

Tog se potresa Amerikanci dugo pribojavaju i nazivaju ga „The big one“.

Najveći cunami ikad izazvaće erupcija na Kanarima

Naučnici sa univerziteta u Londonu u suradnji s onima iz Kalifornije, predviđaju kako će vulkan Kumbre Vieja na Kanarima eruptirati i tako stvoriti najveći cunami u istoriji Zemlje.

Tvrde kako je tokom zadnjeg potresa na tom području došlo do pucanja strukture vulkana, zbog čega je njegova leva strana potpuno nestabilna.

Ako do erupcije dođe, uzrokovaće ogromne talase koji će putovati brzinom od 800 km/h te će unutar nekoliko sati doći do obale SAD-a, Engleske, Kariba.

Do 2100. istočna obala SAD-a će biti potopljena

Uragan Sendi koji je 2012. pogodio SAD vrsta je oluje koja pogađa jednom u 500 godina, a prava opasnost ne leži u takvim olujama, već u postupnom povećanju nivoa mora, tvrde naučnici.

Pretpostavlja se da će u Njujorku nivo mora narasti za 79 cm do 2050. zbog čega će trećina grada biti potopljena, a poplave će osim gradova uništiti i ekonomiju.

Pogledajte video:


(express.hr)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …