Home / U FOKUSU / KLJUČA REGION: Rama započeo balkansko proleće, evo šta će biti u Srbiji..

KLJUČA REGION: Rama započeo balkansko proleće, evo šta će biti u Srbiji..

balkan-rat

Ključa Balkan, u Makedoniji je ponovo pala krv i scene iz Sobranja su obišle svet, i zemlja je u realnoj opasnosti od izbijanja građanskog rata.

Istovremeno, Haradinaj bez problema najavljuje novi pogrom Srba na KiM, Musliju iz Bujanovca svaki dan „pojačava izjave” ne bi li izazvao reakciju Beograda, a u Tirani kuju planove za pravljenje velike Albanije…

Napeto je i u Hrvatskoj, gde bi i vlada mogla da padne, jer je ministar policije Orepić nekoliko sati nakon što je smenjen pozvao „narod da reaguje jer se radi o uzurpaciji vlasti”, dok je Crna Gora nakon ulaska u NATO odmah „zaratila” s Rusijom.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da krivcu za pokušaj pravljenja „balkanskog proleća“ treba tražiti na zapadu.

– Što se tiče balkanskog proleća, treba isključiti Ruse iz te priče, oni to nikada ne rade, jer su i sami bili meta obojenih revolucija. Ako to neko pravi, onda je to Zapad, odnodno zapadni centri moći. Imali smo pokušaj pre nekoliko godina u BiH, pa nije uspeo, a sada se zakuvalo od Hrvatske do Makedonije.

Imali smo pokušaj i u Srbiji sa šetnjama, pa isto nije uspelo. Sve su to pokušaji soroških struktura da destabilišu region – kaže Anđelković, a na pitanje kolika je opasnost da se proleće prelije na Srbiju odgovara:

– Može da zahvati Srbiju, ali ne kao obojena revolucija, već kroz albanski teororizam.

Oni su spremni da zbog ideje velike Albanije zapale region i imaju u tome podršku sa strane. Oni ne planiraju obojene revolucije, već oružane sukobe i pobune, tako da to možemo nazvati ne prolećem, nego albanskim paklenim letom – kaže Anđelković za „Alo!”.

Ljudi iz Vlade prodaju jug Srbije albanskoj mafiji!

A koliko je ulazak Crne Gore u NATO „pogodio” Moskvu, najbolje pokazuje izjava predsednika Odbora za odbranu u gornjem domu ruskog parlamenta Viktora Ozerova, koje je izjavio da će „Crna Gora dobiti davilicu oko vrata umesto kišobrana iznad glave”.

– Balkan je uvek bio bure baruta u pogledu međunarodne bezbednosti i pojavljivanje još jedne države koja je primorana da potroši dva odsto svog BDP-a za odbranu neće doprineti bezbednosti niti Balkana, niti Evrope generalno.

Crnogorci su tražili kišobran na Savetu bezbednosti (UN) uz pomoć NATO, ali se čini da su dobili davilicu za svoju ekonomiju – rekao je ruski zvaničnik i dodao da će se odnosi dve zemlje sigurno pogoršati.

SAD, EU, OEBS, NATO na strani Albanaca

SAD, EU, OEBS i NATO su najoštrije osudili organizovani napad na makedonsku skupštinu i izrazili ozbiljnu zabrinutost. „Napad na državnu instituciju koja je srž demokratije predstavlja napad na samu demokratiju.

Očekujemo da će ti zločini biti brzo istraženi, a organizatori i počinioci napada izvedeni pred pravdu. Očekujemo da će državne institucije brzo izvući nužne posledice i preduzeti odgovarajuće akcije”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

(Alo.rs)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …