Home / AKTUELNO / KAD VIDITE CENE – VRATIĆETE SE NA SELO: 4.500 evra kuća sa 34 ara, salaš u Vojvodini za 15.000 evra, vredi pogledati…

KAD VIDITE CENE – VRATIĆETE SE NA SELO: 4.500 evra kuća sa 34 ara, salaš u Vojvodini za 15.000 evra, vredi pogledati…

Da započnete život na imanju, potrebno je oko 15.000 evra za salaš u Vojvodini ili nekoliko stotina evra da se adaptira napuštena kuća
500
Za povratak na selo mnogo su važnije ljubav i dobra volja od novca, jer je zemlja plodna i rodiće svako seme. Da, ali to i nešto košta.

U suštini, sve se svodi na odabir dobre lokacije i strategiju. Lokacija se odnosi na decu, pa je vrlo važno da u blizini imate vrtić ili školu ako ne želite da decu čuvate po ceo dan, što i nije loša opcija. Strategija podrazumeva da prelazak ne znači i momentalni otkaz na poslu, već vikend odsustva ili otkaz samo jednog od dva bračna druga.

Tradicionalno i moderno

Dragana Tomić, stručnjak za ljudske resurse, koja se vratila u selo pored Sokobanje, kaže da postoje dve opcije. Da se bavite nečim što je urbano, ali da ne morate da budete u kancelariji i da se bavite samo poljoprivredom.

– Ali ne možete preko noći da postanete poljoprivrednik, to je nerealno. Suština je da se nešto što je tradicionalno upakuje u moderni proizvod za savremenog kupca i da se plasira preko društvenih mreža. Savremena tehnologija u kombinaciji s prirodom – poručuje Tomićeva.

Ekonomista Miroslav Zdravković potvrđuje za Kurir da su za povratak na selo mnogo važnije ljubav i dobra volja od novca, jer je zemlja plodna i rodiće svako seme. Stoga se i pitanje novca može računati na različite načine: od 10.000 do 15.000 evra za kupovinu velikog imanja u Vojvodini ili nekoliko stotina evra da se adaptira davno napuštena kuća za upotrebu.

Više mogućnosti

– Za život na selu i izbor zanimanja, stočarstvo, voćarstvo ili ratarstvo, važno je i gde se konkretno selo nalazi, čime se okolni stanovnici bave, blizina velikog grada kao tržišta i mesta nabavke, ali i škole, doma zdravlja. Stoga je potpuno drugačija računica za povratak na Vlasinu, u Rajac kod Negotina, na Pešter, u sva tri pomoravlja, zapadnu Srbiju ili u Vojvodinu – poručuje Zdravković.

500

 

 

Činjenice

Koliko košta ar

* 20 evra – Sopot
* 30 evra – Surdulica
* 40 evra – Lajkovac
* 80 evra – Smederevska Palanka
* 113 evra – Šabac
* 230 evra – Gornji Milanovac
* 230 evra – Bogatić
* 250 evra – Banat
* 350 evra – Lapovo
* 350 evra – Takovo
* 370 evra – Valjevo
* 470 evra – Niš
* 840 evra – Vrnjačka Banja

Saveti

* Birajte lokaciju koja u blizini ima vrtić, školu, dom zdravlja
* Nemojte odmah dati otkaz na poslu u gradu
* Pored same poljoprivrede, bavite se nečim što je urbano

* Za izbor poljoprivredne delatnosti važno je gde se selo nalazi, čime se okolni stanovnici bave
* Registrujte se kao poljoprivredno domaćinstvo
* Informišite se koje subvencije možete da dobijete

* Koze su najjeftinije
* Za pčele treba znanje

* Voćnjak ne zahteva mnogo rada
Čime biste mogli da se bavite

* gajenje koza i proizvodnja sira – 10 grla – 200 evra
* gajenje malina – 500 sednica – 2.500 evra

* gajenje voća – 100-300 evra po aru
* seoski turizam – 5.000 evra

* ribnjak – 10.000 – 15.000 evra
* čuvanje pčela – 4 košnice 600 evra

Branislav Gulan

IZGUBLjENA BITKA

– Povratka na selo nema, tu smo bitku izgubili. Sada treba da se borimo za varošice, Negotin, Bačku Palanku, tamo gde ima po nekoliko desetina hiljada stanovnika – kaže Branislav Gulan, član Akademijskog odbora za selo Srpske akademija nauka i umetnosti.

(Kurir)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …