Home / AKTUELNO / STIŽU NOVE VRUĆINE Ne samo da će od danas biti PAKLENO, nego će nas još nešto DODATNO GREJATI

STIŽU NOVE VRUĆINE Ne samo da će od danas biti PAKLENO, nego će nas još nešto DODATNO GREJATI

vreme

Prijatno vreme je iza nas, jer od danas počinje još jedan u nizu toplotnih talasa koje najavljuju meteorolozi.

Ono što će celu vremensku situaciju pogoršati jeste i to što će početi da duva topla košava, koja će napraviti takozvani „efekat fena“. Ona će, pak, najviše problema zadati hroničnim i psihijatrijskim pacijentima.

Visoke temperature, znatno iznad prosečnih vrednosti, koje počinju od danas, trajaće do kraja jula.

Zahlađenje, ali samo na kratko

Dragan Mihić, rukovodilac Grupe za monitoring klime i analize u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) objašnjava za „Blic“ da se prognozira pojava toplotnog talasa u većem delu Srbije sa maksimalnom dnevnom temperaturom od 35 do 37 stepeni Celzijusa, koji će biti prekinut kratkotrajnim zahlađenjem početkom naredne sedmice.

U Srbiji je, kako kaže Mihić, prethodni mesec bio treći najtopliji jun, a četvrti najsušniji od 1949. godine, od kada RHMZ radi merenja, dok je u Zaječaru i Sremskoj Mitrovici ovaj jun bio najsušniji jun.

– Tropskih dana u gradovima u Srbiji, sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha iznad 30 stepeni, bilo je od 9 do 16 tokom juna, što je za 4 do 8 više od proseka. U Beogradu je zabeleženo 13 tropskih dana u junu, a do danas ukupno 21 – objašnjava Mihić.

On kaže da nas sve do ponedeljka, 24. jula, očekuju visoke temperature, kada će ponovo doći do kratkotrajnog zahlađenja.

– Od ponedeljka će biti hladnije za 5 do 8 stepeni. Takvo vreme će trajati 3 dana, uz pljuskove sa grmljavinom. Nakon toga, već od petka ponovo kreće toplo vreme – kaže on.

Ovaj avgust za 2 stepena topliji

On kaže da se u celoj Srbiji očekuje topao avgust sa srednjom temperaturom vazduha za oko 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka.

– Srednja avgustovska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 21 do 25, a u planinskim predelima od 14 do 19. Moguća je pojava toplotnih talasa, sa maksimalnim temperaturama preko 30 stepeni. U većem delu Srbije se tokom avgusta očekuje količina padavina u granicama prosečnih vrednosti. Klimatski izgledi ukazuju na manji deficit padavina na krajnjem severu i severoistoku Srbije – precizira Mihić.

(Blic)

Check Also

BELORUSIJA NEĆE OSTATI PO STRANI! LUKAŠENKO POSLAO JASNU PORUKU O MOGUĆEM SUKOBU RUSIJE I UKRAJINE

ZAPADNE države su iznele tezu da Rusija ima plan da napadne Ukrajinu, saopštio je predsednik …