Home / TEMA DANA / ŠOK IZ VAŠINGTONA – DA LI JE OVO ODGOVOR NA PITANJE? Evo zbog čega ne dolaze RUSKI MIG-ovi!?

ŠOK IZ VAŠINGTONA – DA LI JE OVO ODGOVOR NA PITANJE? Evo zbog čega ne dolaze RUSKI MIG-ovi!?


Zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sjedinjenim Američkim Državama protekla je u atmosferi mnogo boljoj od očekivane.

Kako saznajemo, najviši funkcioneri američke administracije sa kojima se Vučić juče i prekjuče sastao u Vašingtonu ne samo da su podržali našu politiku ‘vojne neutralnosti’ već su i ponudili da pod najpovoljnijim mogućim uslovima Vojsci Srbije isporuče avione ‘F-16’!

Kako saznajemo iz više odlično obaveštenih diplomatskih izvora, zvaničnici SAD su Srbiji ponudili mogućnost vojno-tehničke saradnje slične onoj koju imaju Srbija i Rusija.

– Amerika je spremna da Srbiji pod najpovoljnijim mogućim uslovima isporuči avione ‘F-16’… Ništa konkretno nije dogovoreno, ali je ovo jako važna poruka za Srbiju – prenosi naš sagovornik, koji je insistirao na anonimnosti.

Zvanično, niko nije želeo da komentariše naša saznanja.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, u izjavi za Informer naglašava da Srbija vodi politiku dobre saradnje sa svima.

– Predsednik Vučić je rekao da će izneti naše stanovište, koje predstavlja ruku svima pruženu za saradnju. U skladu s tim, nemamo razloga da menjamo stavove. Opredeljeni smo za evropski put jer smatramo da je to u najboljem interesu građana. S druge strane, imamo i druge strateške ciljeve i prioritete, kao što je očuvanje suvereniteta i integriteta, princip „vojne neutralnosti“ i zalaganje za unapređenje odnosa s tradicionalnim prijateljima kao što su Rusija, Kina, Indija i brojne afričke i latinoameričke zemlje koje nas podržavaju po pitanju Kosova – podvlači Dačić.

Primamljivo, ali…

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić ocenjuje da bi ponuda američkih aviona bila primamljiva, ali uz oprez.

– Proteklih godina u vojsku je slabo ulagano, a novac iz budžeta nije dovoljan da bismo parirali moćnim evropskim zemljama. Zato nam je svaka vrsta pomoći dobrodošla, pogotovo ako su u pitanju povoljniji uslovi. Nadam se samo da ta vrsta pomoći neće biti uslovljena zahtevima koji bi mogli negativno uticati na bezbednost države… – zaključuje Petrić.

(Informer)

Check Also

ŠTA SE TO DEŠAVA U JUŽNOJ KOREJI? VAKCINISANIH 83%, A ŠOKANTNI EPIDEMIOLOŠKI REZULTATI!!

Prema NY Post-u Južna Koreja se nosi s rekordnim brojem slučajeva infekcija kovid-19 i smrtnih …