Home / AKTUELNO / STRAHUJE SE NA NAJGORE- DODIK: BIH ULAZI U DUBOKU KRIZU!

STRAHUJE SE NA NAJGORE- DODIK: BIH ULAZI U DUBOKU KRIZU!

Nepotrebno dugo se čekalo na dogovor. SNSD nije nikoga uslovljavao niti bilo šta problematizovao, kazao je u intervjuu za „Nezavisne“ Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a.

„Uveren sam da ćemo sve završiti u roku od 30 dana ako bude političke volje. Znam da je SNSD-u, SDA i HDZ BiH stalo da se sve što pre okonča i nastavi evropski put BiH“, naglasio je Dodik.

NN: Hoće li biti Savjeta ministara BiH za mesec dana kako ste dogovorili u ponedeljak sa liderima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem?

DODIK: Uveren sam da ćemo ako bude političke volje za mesec dana sve završiti. Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Savet ministara. Rok je 30 dana. Videćemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu.

NN: Opozicija u Republici Srpskoj optužuje Vas da ste kapitulirali. Kako komentarišete te optužbe?

DODIK: Samo ću podsetiti da postoji odluka Narodne skupštine RS o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ovi iz opozicije sedili i još sede u Savjetu ministara i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike koja uključuje NATO.

Kada je reč o sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali  takvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi.

NN: Da li je tačna informacija, odnosno priča koja se u javnosti pojavila da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, kao što stoji u planu koji je već sačinjen?

DODIK: Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome. Voleo bih da i vi kao ozbiljan novinar pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: „Čitaj kao što je napisano“.

NN: Da li je SNSD zajedno sa partnerima u Republici Srpskoj odlučio ko će preuzeti dužnosti u ministarstvima u Savetu ministara BiH? Jesu li poznata imena?

DODIK: Ime predsedavajućeg (Zoran Tegeltija) je poznato već odavno. Sada sledi procedura pa ćemo videti.

Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsedavajućeg Savjeta ministara, koje će izvršiti Predsedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH.

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …