Home / AKTUELNO / STRAVIČNE SCENE U PETROVCU NA MLAVI: Pukla brana, voda guta ulice.. Poplavljeno 6 sela i 20 naselja- naređena EVAKUACIJA! (VIDEO)

STRAVIČNE SCENE U PETROVCU NA MLAVI: Pukla brana, voda guta ulice.. Poplavljeno 6 sela i 20 naselja- naređena EVAKUACIJA! (VIDEO)

Petrovac na Mlavi je pogodila jaka kiša i olujno nevreme koje je dovelo do izlivanja reke i oblinih poplava, a nakon što je pukla brana Busurskom jezeru meštani su u strahu od još goreg scenarija.

Vanredna situacija proširena je na teritoriju cele opštine, a vodena bujica koja je nosila sve pred sobom pričinila je veliku štetu na infrastrukturi i na imovini meštana.

– Nivo Mlave se za dva sata podigao za dva metra. Strahujemo da nas tek očekuje veliki poplavni talasi iz pravca Žagubice – rekao je „Blicu“ urednik RTV Braničevo koji je na licu mesta.

Sada su poplavljena sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi. Naređena je i evakuacija stanovništva.

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine.

Bujica odnela mostove, stradale i porodične kuće

Zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi Boris Gvozdić, kaže za „Blic“ da je sada situacija pod kontrolom, ali da je jutros sve bilo dramatično. Inače, u toku je postavljanje brana na obali Mlave.

– Bujica je odnela nekoliko mostova, koji su bili na mali, lokalnim rečicama. U nekim selima više ne postoje putevi. U dolini reke Busur postoji nekoliko naselja, koja su stradala. U mnoge porodične kuće voda je ušla. te pordice će pretrpeti veliku materiujalnu štetu – objašnjava Gvozdić.

Kaže da trenutno u centru garda pune džakove kako bi zaštitili grad, od novog naleta vode.

– Moramo da se zaštitimo. Ne znamo koliko je vode palo na Homoljskim planinama i kada će to da dođe do nas – kaže on.

„Na udaru veću deo opštine, situacija nije dobra“

Duško Nedinić, komadant štaba za vanredne situacije naglasio je da su ekipe štaba za krizne situacije na terenu, prenosi loklani poratl „Tpknews“.

– Činimo sve da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru deo grada ili jedno selo ili zaselak nego je dve trećine opštine u velikom problemu. Mi smo danas doneli odluku da se proglasi vanredna situacija na čitavoj teritoriji opštine Petrovac na Mlavi. Situacija nije dobra, ali svakako nije katastrofalna. Može doći do pogoršanja situacije ako se nastave padavine – rekao je Nedinić.

Evakuacija zbog predostrožnosti

On je rekao i da je pukla brana na Busurskom jezeru koja se nalazi iznad igrališta u tom naselju. Ovo jezero je već nanelo teške posledice Krviji, Tabanovcu, Oreškovici i okolini.

Nedinić kaže da je naredio evakuaciju građana u naselju Ključ zbog predostrožnosti. On je zamolio građane koji imaju kuće u priobalnom delu Mlave i u potesu Busura, iz predostrožnosti, napuste svoje kuće da isključe strujne aparate. Prihvatni centar evakuisanih građana biće Sportska hala u Petrovcu na Mlavi.

Zatvoreni vrtići i škole

– Veliki problemi su bili sa izvorištem vode u Malom Laolu i Šetonju. Imali smo velike probleme u Oreškovici, Lopušnik je pod vodom. Veliki deo Petrovca na Mlavi je pod problemima, pre svega ulica 8. Oktobar, Krađorđeva i naselje Ključ. Prekinuti su putni pravci ka Lopišniku, Velikom Laolu, Šetonju i Tabanovcu – naglasio je Nedinić, prenosi „TPKnews“.

On je još rekao da je odlukom štaba za vanredne situacije obustavljen rad vrtića i škola na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi.

I Svilajnac potopljen, počela evakuacija stanovništva: Najgore u Kušiljevu koje je bukvalno odsečeno od sveta..

Nakon što je tokom noći palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, seoski potoci izazvali su poplavu u nekoliko sela u svilajnačkoj opštini. Kiša, koja ne prestaje da pada, poplavila je stotinak dvorišta, ali je ušla i u mnoge kuće.

Najteža situacija je u Kušiljevu, koje je, praktično odsečeno od sveta. Zbog izlivanja potoka i slivanja vode sa okolnih brda, poplavljen je glavni put za ulazak u selo, pod vodom je centar sela, poplavljeno je 20 domaćinstava, a voda je došla do seoske ambulante.

– U Kušiljevu smo proglasili vanrednu situaciju. Na terenu su ekipe Sektora za vanredne situacije, Srbije vode, opštine i policije. Postavljamo džakove da bismo selo spasili dalje poplave i da saniramo pričinjenu štetu – ocenjuje predsednik opštine Predrag Milanović.

Vesna Đorđević iz Kušiljeva prva je meštanka ovog sela koja je evakuisana iz svog doma. Voda je poplavila podrum i garažu i došla do njenog kućnog praga. Ona je trenutno smeštena u mesnoj kancelariji.

– Živim sama i srećom nedavno sam prodala stoku i automobil. Inače bi i to bilo pod vodom. Za 48 godina, koliko živim u Kušiljevu, ovoliku količinu vode u selu nisam videla – kaže Vesna i dodaje da ne zna kada će moći da se vrati u svoj dom.

Ljig: U devet mesnih zajednica situacija i dalje vanredna

Štab za vanredne situacije u Ljigu je jutros je produžio trajanje vanredne situacije u devet mesnih zajednica te opštine, a komisije rade na utvrdjivanju štete od poplava.

Prema prvim procenama šteta koja je pričinjena na putnoj infrastrukturi i objektima iznosi oko 30 miliona dinara, medjutim, još nije uvrdjena šteta na poljoprivrednom zemljištu, pa će ceo iznos biti znatno veći.

Prema rečima predsednika opštine, Dragana Lazarevića, u lokalnoj kasi je samo pet miliona dinara tekućih rezervi.

„Sa tim iznosom nemoćni smo da bilo šta uradimo, pa ćemo Vladi Srbije uputiti zahtev za pomoć. Imamo problem sa nedostatkom mehanizacije“, dodao je on.

Pogledajte video prilog:


Check Also

EKSKLUZIVNO NOGO: IMAM VIDEO KOJI KOMPROMITUJE VUČIĆA, EVO S KIM JE SEDEO.. (VIDEO)

Političar Srđan Nogo bio je gost Srbin.info i otkrio mnogo ekskluzivnih informacija u vezi afera …