Home / AKTUELNO / STRUČNjACI VEOMA ZABRINUTI ZA ĐOKOVIĆA: Novak zbog lakta mora u penziju?!

STRUČNjACI VEOMA ZABRINUTI ZA ĐOKOVIĆA: Novak zbog lakta mora u penziju?!

Povreda lakta ugrožava karijeru Novaka Đokovića, saglasni su stručnjaci! Profesor biomehanike Duško Ilić kaže da je problem našeg asa izuzetno opasan i da ne može da se reši samo operacijom, dok je teniski trener Patrik Muratoglu uveren da Nole preopterećuje lakat.

Srpski teniser je pauzirao šest meseci zbog problema sa desnom rukom, ali je morao da bude na lekovima protiv bolova i tokom Australijan opena, gde je ispao u osmini finala.

Njega je u ponedeljak eliminisao 58. svetski teniser Hjeon Čung sa 3:0, a posle meča Đoković je najavio mogućnost nove pauze, ali i operacije.

Potrebni su stručnjaci

Profesor biomehanike i motorne kontrole na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i nekadašnji Đokovićev trener doktor Duško Ilić kaže da sa povredom kakvu ima Novak praktično nije moguće baviti se sportom.

– Ovakva povreda je za svakog ultraopasna, ne samo za tenisere, jer tokom te povrede imate male mogućnosti da funkcionišete normalno. Operacija nije neophodna, nekada se i ne preporučuje. Potrebno je ojačavanje mišića kroz suptilnu promenu mišićne strukture, tako da je zglob lakta visoko rasterećen zbog povećanog unutarzglobnog prostora – rekao je ilić za Informer i dodao:

– Ako ga još boli, znači da ojačavanje mišića i rehabilitacija tokom pauze nisu urodile plodom ili nisu rađene na pravi način. U svakom slučaju, pravu pomoć ne može da pruži neko ko nije stručan za to, zato Novak i traži više mišljenja – objasnio je Ilić za Informer.

Đoković dugo ne jede meso i hrani se biljkama i ponekad ribom. Takva ishrana je mogla da utiče na stanje u kom je trenutno, saglasio se naš sagovornik.

– Ishrana bi mogla da ima popriličan uticaj na Novakovu povredu, ali i na svaku drugu povredu – ako se ne vodi računa, može da utiče na umanjenje mišićne čvrstine. Nole je ultrasportista i njegova dugotrajna mršavost može da uzme danak. Smatram da bi trebalo da vrati kvalitetnu mišićnu masu, ali na pravim mestima, da ne optereti najvažnije zglobove. Važno je da se obrati pravim ljudima, što će on sigurno učiniti – rekao je profesor Ilić.

On ističe da je lakat jedan od najdelikatnijih zglobova.

– Lakat je jednoosovinski zglob. Može da pravi velike probleme kada ga previše opružimo, što je kod Noleta slučaj. Lakat je kao šarka koja se okreće u jednoj ravni oko jedne ose, ne možete ga vrteti u kom pravcu želite. I najmanje trenje u zglobu može da napravi oštećenje kosti. Manjak kompaktnih mišića stvara prostor da dođe do sudara kostiju i pravi se oštećenje koštane gleđi – naglasio je Ilić.

Pogrešan servis

Trener Serene Vilijams Patrik Muratoglu smatra da je Đoković napravio grešku što je promenio način servisa jer je time dodatno opteretio lakat.

– Prosto ne razumem Novakovu promenu servisa. Normalno je da igrači tokom karijere menjaju tehniku, ali Đoković novim zamahom za servis opterećuje lakat u dva navrata. Prvo kad podigne reket pokretom nagore, posle čega sledi spoljna rotacija i savijanje pod pritiskom. Potom pri udarcu kada koristi zglob, gde opet trpi lakat – izjavio je Muratoglu.

D. Radošević / Informer

 

Check Also

HAOS U BRISELU: DESETINE HILjADA NA ULICAMA, SUKOBI S POLICIJOM, SUZAVAC.. (VIDEO)

Na desetine hiljada ljudi marširalo je danas centrom Brisela u znak protesta zbog pooštrenih ograničenja …