Home / AKTUELNO / STUPA NOVI POVOLJAN ZAKON: NEMCI DELE RADNE DOZVOLE, NE TRAŽE NIJEDAN USLOV…

STUPA NOVI POVOLJAN ZAKON: NEMCI DELE RADNE DOZVOLE, NE TRAŽE NIJEDAN USLOV…

Nemačka zbog strahovitog ekonomskog procvata priprema novi zakon o useljeništvu kojim pokušava da dovede što više radne snage iz tzv. trećih zemalja.

Novi zakon o useljeništvu je u pripremi, a cilj je da se zbog nedostatka kvalifikovanih radnika pojednostave procedure, ne samo za visoko obrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

“U Nemačkoj se o novom zakonu priča kao da je stvar već završena, mada se naravno računa ono što je ‘de jure’. U svakom slučaju, neće se dugo čekati da on stupi na snagu”, ističe novinar Mirsad Kebić, koji već nekoliko godina živi i radi u Minhenu.

Kako kaže, zbog toga se očekuje još veći odliv stanovništva.

“Svaki kvalifikovani radnik koji uspe da dođe u Nemačku i nađe adekvatnog poslodavca, dobiće posao ukoliko pokaže veštine i znanje”, ističe on.

Napominje da useljavanje u Nemačku ide lančano, odnosno da svako povlači nekog svog, a da mnoge nemačke firme daju premije onim radncima koji dovedu nekog ko zadovolji probni rad.

“Prednost je što starosna dob ne igra baš veliku ulogu za kadrovski deficitarne poslove, na primer kod mašinskih radnika, zavarivača, zidara, tesara. Tu važi pravilo: ‘Samo dođi”, napominje Kebić.

“Najvažniju ulogu na kraju uvek igra poznavanje nemačkog jezika”, ističe Kebić.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …