Home / TEMA DANA / RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Iran zauzeo Hormuz i blokirao Persijski zaliv- Čeka se odgovor Vašingtona..

RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Iran zauzeo Hormuz i blokirao Persijski zaliv- Čeka se odgovor Vašingtona..

Ranije je Islamska revolucionarna garda (IRGC) održala obimne vojne vežbe u Persijskom zalivu. IRGC je izjavio da su spremni da naruše isporuku nafte iz drugih zemalja kroz moreuz ukoliko bi imali ograničeni izvoz u Iran.

Iran ima potpunu kontrolu nad Persijskim zalivom i Hormuskim ostrvima, kaže Alireza Tangsiri, šef mornarice Islamske revolucionarne garde. Iranski zvaničnici su ranije pretili da će blokirati Hormuski prelaz, glavnu rutu naftovoda, u znak odmazde za bilo koju neprijateljsku akciju SAD. Početkom jula, Islamska revolucionarna garda održala je velike vojne vežbe u Persijskom zalivu. Vežbe su bile deo godišnjeg vojnog okvira.

Ranije je vrhovni savetnik za međunarodne poslove iranskog vrhovnog lidera Ali Akbar Velajati rekao u klubu Valdaj u Moskvi da ako Iranu ne bude dozvoljeno da izvozi svoju naftu preko tog prolaza, nijedna druga država Bliskog istoka neće moći da uradi isto.

Komandant iranske kopnene vojske, brigadni general Kjomars Hajdari upozorio je SAD i njene saveznike da izbegavaju pokušaje da dovedu u pitanje iranski izvoz nafte, dodajući da oružane snage Irana imaju sve što treba za odbranu nacije.

Zauzvrat, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da su SAD spremne da obezbede neprekidno snabdevanje naftom kroz Hormuski prolaz, uprkos pretnjama od Irana. U junu je američki državni sekretar pozvao naftne kompanije da prestanu sa izvozom nafte iz Irana do novembra kako bi izbegle sankcije SAD.

U maju je američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će Sjedinjene Države napustiti Nuklearni sporazum sa Iranom koji predviđa da Teheran treba da garantuje mirnu prirodu nuklearnog programa u zamenu za postepeno ukidanje sankcija.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …