Home / AKTUELNO / SUSEDI SE SPREMAJU ZA RAT?! Zajednička komanda za specijalce HRVATSKE, MAĐARSKE, SLOVENIJE I AUSTRIJE!

SUSEDI SE SPREMAJU ZA RAT?! Zajednička komanda za specijalce HRVATSKE, MAĐARSKE, SLOVENIJE I AUSTRIJE!

Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Slovenija, te Austrija koja nije članica NATO potpisale su pismo namere o uspostavi Regionalne komponentne komande za specijalne snage (R-SOČ), koja bi trebalo znatno da poboljša sposobnosti tih snaga.

Četiri zemlje saveznice NATO, pod vodstvom Mađarske, zajedno sa Austrijom, radiće zajedno na formiranju R-SOČ-a za male zajedničke operacije, saopštio je NATO, prenela je Hina.

Pismo namere potpisano je juče na marginama dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO.

– Ta komanda izuzetno će povećati sposobnosti tih pet država da efikasno koriste svoje specijalne snage. Nestalna struktura R-SOČ-a omogućuje svakoj od učesnica da svoj doprinos koristi odvojeno, a istovremeno će imati koristi od integrirane strukture R-SOČ-a, kada se aktivira za raspoređivanje – kaže se u saopštenju NATO.

Nova komanda razvijaće se u skladu sa standardima NATO, koristeći stručno znanje sedišta za NATO specijalne operacije u Monsu, u Belgiji.

Komanda je prvenstveno namenjena operacijama EU i NATO, ali će moći da učestvuje i u ostalim multilateralnim misijama, vežbama i treninzima.

(Tanjug)

Check Also

PALA ODLUKA: OD FEBRUARA OBAVEZNA VAKCINACIJA

Austrijski parlament usvojio je večeras odluku o uvođenju obavezne vakcinacije. Doris Bures, druga predsednica Nacionalnog …