Home / TEMA DANA / BUGARI OPET ZABILI NOŽ U LEĐA: OBUSTAVILI TENDER ZA “TURSKI TOK”- ODLAŽE SE GRADNjA?!

BUGARI OPET ZABILI NOŽ U LEĐA: OBUSTAVILI TENDER ZA “TURSKI TOK”- ODLAŽE SE GRADNjA?!

Tender je stao zbog žalbe jedne domaće firme, javljaju bugarski mediji.

Bugarska kompanija “Bulgartransgas” privremeno je suspendovala tender za izgradnju gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom.

Tender je stao zbog žalbe jedne domaće firme, javljaju bugarski mediji.

Ova žalba bi mogla da odloži početak izgradnje deonice gasovoda “Turski tok” preko Bugarske do srpske granice u dužini od 484 km, čija se vrednost procenjuje na 1,2 milijarde evra.

Tender je obustavljen zbog žalbe koju je bugarskoj Komisiji za zaštitu konkurencije podnela državna kompanija Atomenergoremont, koja se bavi održavanjem i popravkom opreme u bugarskim elektranama, navodi se u saopštenju “Bulgartransgasa”, a prenose portali “SeeNews” i “Novinite”.

U svojoj žalbi, Atomenergoremont je osporio objašnjenja “Bulgartransgasa” data na pitanja koja su postavila lica zainteresovana za učešće u postupku, a koja se, prema navodima ovih portala, uglavnom odnose na način finansiranja ugovora i rokove plaćanja.

Tender će, kako dodaje “SeeNews”, biti nastavljen ako regulator za konkurenciju odbije Atomenergoremontov zahtev za obustavu tendera ili donese rešenje u korist “Bulgartransgasa”. Nakon toga, “Bulgartransgas” će morati da produži rok za podnošenje ponuda za onoliki vremenski period koliko je trajala obustava tendera.

Tender je deo većeg projekta za izgradnju nove infrastrukture za tranzit ruskog prirodnog gasa do Evrope preko ogranka gasovoda “Turski tok” koji će se protezati preko Bugarske, Srbije do Mađarske.

Bugarski operator prenosnog sistema gasa “Bulgartransgas” je 24. decembra prošle godine raspisao tender za izgradnju novog gasovoda do granice sa Srbijom, a krajnji rok za podnošenje ponuda je bio 15. februar 2019.

(Tanjug)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …