Home / TEMA DANA / AMERIČKI SENATOR: AKO RUSI NAPRAVE BAZU U VENECUELI BIĆE RATA

AMERIČKI SENATOR: AKO RUSI NAPRAVE BAZU U VENECUELI BIĆE RATA

SAD su stavile šapu na pola sveta, pošto je predsednik Odbora za oružane snage Senata SAD Džim Inhof izjavio da bi Vašington možda morao vojno intervenisati u Venecueli, ako se Rusija usudi da uspostavi vojnu bazu, ne samo tamo, već i “u našoj hemisferi”.

“Mislim da bi se to moglo dogoditi”, rekao je Inhof grupi novinara.

“Tamo dole imate čoveka koji ubija sve (Maduro). Možete da ga spojite sa bazom koju bi Rusija imala na našoj hemisferi. I ako se te stvari dogode, možda će doći do tačke u kojoj ćemo morati da intervenišemo sa trupama i da odgovorimo”, rekao je Inhof.

“Ako se Rusija usudi da posegne na američki vrat, moramo preduzeti sve potrebne mere da ih sprečimo da to učine”, naglasio je Inhof.

Dok se lider opozicije Huan Gvaido bori za vlast, ruska vlada podržava predsednika Nikolasa Madura. Šef ogranka za Južnu Ameriku pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Aleksandar Ščetinin je saopštio da Venecuela nije zatražila vojnu pomoć od Moskve.

Nakon što se Gvaido prošlog meseca samoproglasio “privremenim predsednikom” Venecuele, američki predsednik Donald Tramp ga je odmah prepoznao kao “legitimnog predsednika” ove zemlje. Od tada, SAD su obećale humanitarnu pomoć Gvaidu, te uvele Madurovoj vladi nove ekonomske sankcije. Maduro je osudio sponzorstvo Gvaida od strane Vašingtona kao pokvareni pokušaj državnog udara, ali je ipak pozvao na razgovore s liderom opozicije. SAD su potpuno odbile da učestvuju u bilo kakvim razgovorima sa Madurom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je Sjedinjene Države protiv vojne intervencije.

“Lavrov je upozorio protiv svakog uplitanja u unutrašnje poslove Venecuele, uključujući upotrebu sile kojom preti Vašington i koja krši međunarodno pravo”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
“Naša hemisfera”

Inhof je rekao da bi dolazak ruskih trupa ili oružja u zapadnu hemisferu bio “pretnja za Sjedinjene Američke Države”, ali Sjedinjene Države izgleda da čitaju iz drugog pravilnika.

SAD imaju skoro 800 vojnih baza u preko 70 zemalja širom sveta, sa uporištima na svim kontinentima. I dok Inhof želi da zadrži celu hemisferu bez ruskog uticaja, SAD trenutno razgovaraju o uspostavljanju trajne vojne baze u Poljskoj, na samom pragu Rusije. S obzirom na dugu istoriju neprijateljstva između Poljske i Rusije, poljska vlada je ponudila da isplati dve milijarde dolara za uspostavljanje baze.

Nadalje, nijedna hemisfera nije izvan dosega Sjedinjenih Država. Američka vojska deli globus sveta na šest borbenih komandi – “područja odgovornosti”, koja održava u vreme mira i rata. Rusija u međuvremenu deli svoju teritoriju na četiri vojna okruga – svi unutar njenih granica.

Check Also

Lukašenko: Na Zapadu već formirane jedinice za ulazak u Ukrajinu!

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je najopasnija tendencija u Ukrajini – pokušaj njenog …