Home / AKTUELNO / Šutanovac izneo sav „prljav veš“ demokrata od 2000. do danas…

Šutanovac izneo sav „prljav veš“ demokrata od 2000. do danas…

Dragan Šutanovac, bivši potpredsednik DS, izneo je sav prljav veš demokrata od 2000. do danas – optužio je kuma i ekslidera Borisa Tadića za krah partije zbog naprasnog odustajanja od saveza sa SNS, otkrio da su potom Dragana Đilasa birali za šefa jer su verovali da ima dogovor s Aleksandrom Vučićem, a Bojanu Pajtiću poručio da mora više da tabana Srbijom.

sutanovac
Sebi je pak pripisao zasluge za istorijsko pomirenje DS i SPS i pohvalio se kako je još pre 12 godina sa Albancima pregovarao o podeli Kosova u ime Zorana Đinđića.

Propast DS je, tvrdi Šutanovac, počeo nakon Tadićevog sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a završio se 2012, kad je vratio Mikija Rakića s aerodroma pred put s Vučićem, na kojem je trebalo da se dogovori „velika koalicija“ sa SNS. Kazao je da je u DS bilo želja da formiraju vladu sa SNS.

– Ali Tadić je presekao i rekao da to ne želi da radi. Jednog momenta je čak rekao: „Pa ja moram još da živim u ovom gradu“ – kazao je Šutanovac za Nedeljnik i naveo da su Pajtić i on 2012. tražili da Đilas bude kandidat za premijera, ali da su Rakić i Srđan Šaper bili za Tadića.

Tadić je kumu preko svoje savetnice za medije Marine Komad poručio da su navodi Šutanovca „neistiniti, a poluinformacije koje iznosi nadopunjuje ličnim imaginacijama i konstrukcijama“.

– Mogu se uporediti s nedavnim tvrdnjama Miće Jovanovića da je uticao na formiranje koalicije sa SPS. Šutanovac se očigledno pridružuje Jovanovićevoj taktici ličnog pozicioniranja u medijima, koja se bazira na kombinaciji konstruisanja svoje „odlučujuće uloge“ s napadima i optužbama upućenim Tadiću – kazala je ona i dodala:

– Ovi navodi mogu biti upotrebljeni samo za njegovu romantizovanu autobiografiju, a ozbiljan političar bi trebalo da govori o svojim delima, a ne da analizira dela drugih ili konstruiše svoje učešće u njima. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da je jedina politika DS i dalje da se hvale Tadićevim delima prisvajajući ih, ili da se izvinjavaju za njih odričući ih se. Takvo ponašanje je očigledna posledica nedostatka sopstvenih dela, identiteta i politike.

Šutanovac je kazao da su krajem 2002. aktuelni gradski menadžer Goran Vesić i on išli u Berlin da razgovaraju o podeli KiM sa šefom kabineta tadašnjeg predsednika Kosova, a po zahtevu Đinđića, koji je hteo da ga prizna, ali da anektira RS.

– Zoran je tražio konačno rešenje za Kosovo. Njegova ideja je bila da se dogovorimo o podeli na način koji bi bio prihvatljiv obema stranama, nakon čega bi Srbija prva priznala kosovski deo. To je bila osnova o kojoj smo išli da razgovaramo. U to vreme neki uticajni intelektualci su ubeđivali Zorana da, ukoliko se dogovori o podeli Kosova, u isto vreme Srbija pokrene postupak „anektiranja“ RS – ispričao je Šutanovac za Nedeljnik.

Vesić, međutim, tvrdi da nije „nikada upoznao nijednog šefa kabineta predsednika Kosova“.

– O svojim državnim zaduženjima i važnim poslovima koje sam obavljao u životu nikada ne pričam javno. To rade samo političari koji su na kraju političke karijere uglavnom u memoarima. Ne znam da li je to motiv za objavljivanje ove priče, ali mogu samo da vam kažem da je ovako ispričana vrlo romansirana – kazao je za Kurir Vesić.

Šutanovac je otkrio da je maltene on zaslužan za istorijsko pomirenje DS i SPS, te da je ključ za formiranje vlade 2008. u stvari bio njegov predlog da Dačić bude ministar policije:
– Ja sam savetovao Borisu da to ponudi Ivici. U šali sam mu rekao da je Ivica Topličanin, a oni vole policiju, da mu je tata bio policajac i da to ne može da odbije.

Dačić juče nije želeo da komentariše da li (bi) zahvalio Šutanovcu za velikodušnost, kao ni da odgovori da li je istina, kako tvrdi ovaj demokrata, da mu je posle izbora 2012. rekao da mogu on, Đilas, pa i Mirko Cvetković da budu premijeri, samo ne Tadić.

(Biljana Bojić, Kurir)

Check Also

FRANCUZI ŠOKIRANI: U SRBIJI ISELJAVAJU 20.000 LJUDI ZBOG 312 RADNIH MESTA!?

Francuska nacionalna televizija, u udarnom terminu, kritikovala je projekte Rio Tinta u Srbiji. Posebno je …