Home / AKTUELNO / SVE KRITIČNIJE: Jurišna grupa brodova SAD krenula ka Severnoj Koreji! (VIDEO)

SVE KRITIČNIJE: Jurišna grupa brodova SAD krenula ka Severnoj Koreji! (VIDEO)

nato- vezbe- vojska

Američka mornarica saopštila je danas da je ka Korejskom poluostrvu poslala jurišnu grupu brodova na čelu sa nosačem aviona, čime pokazuje snagu u suprostavljanju programu nuklearnog naoružanja Severne Koreje.

Ovaj potez će podići napetosti u regionu, a usledio je ubrzo nakon američkog raketnog napada u Siriji, koji mnogi tumače kao upozorenje Pjongjangu zbog njegovog odbijanja da odustane od nuklearnih ambicija, konstatuje AFP.

„Američka Pacifička komanda naložila je da jurišna grupa ‘Karl Vinson’ krene ka severu, kao meru opreza u cilju održavanja spremnosti i prisustva u zapadnom Pacifiku“, izjavio je komandant Dejv Benam, portparol američke Pacifičke komande. On je francuskoj agenciji rekao da je „Severna Koreja i dalje pretnja broj jedan u tom regionu zbog svog bezobzirnog, neodgovornog i destabilizujućeg programa raketnih proba i težnji ka nuklearnim oružanim kapacitetima“.

Jurišna grupa, čiji je prvobiti zadatak bio vezan za luke u Australiji, krenula je iz Singapura ka zapadnom Pacifiku.

Pjongjang nastoji da razvije raketu dugog dometa koja može da pogodi američko kopno nuklearnom bojevom glavom i do sada je izveo pet nuklearnih proba, od kojih dve prošle godine.

Analaize satelitskih snimaka nagoveštavaju da Severna Koreja možda priprema i šestu probu, dok američki obaveštajni zvaničnici upozoravaju na mogućnost da Pjongjangu treba manje od dve godine da razvije nuklearnu bojevu glavu koja bi mogla da dosegne kontinentalni deo SAD.

Severna Koreja je, inače, juče osudila napad SAD izvedene u petak na vazduhoplovnu vojnu bazu u Siriji kao akt „nedopustive agresije“ koji je „po milioniti put“ opravdao težnje Pjongjanga ka verodostojnom nuklearnom odvraćanju.

Pogledajte video:(Tanjug)

Check Also

“SANJAM DA UBIJEM SVE NA SVETU” UHAPŠEN OFICIR PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD NEVIĐENIH RAZMERA

Kristofer Pol Heson, 49-godišnji poručnik i pripadnik obalske straže, suočava se sa optužbom za navodno …