Home / AKTUELNO / SVE KRITIČNIJE: RUSIJA NA KRIM HITNO PREBACILA ESKADRILU NUKLEARNIH BOMBARDERA

SVE KRITIČNIJE: RUSIJA NA KRIM HITNO PREBACILA ESKADRILU NUKLEARNIH BOMBARDERA

Ruski Generalštab prebacio je na Krim strateške bombardere Tu-22M3.

Reč je od dalekoletnim bombarderima koji će uskoro „duboku modernizaciju“, a dislociarni su na Krimu da bi bili bliže američkom protivraketnom sistemu u Rumuniji za koji Moskva podozreva da može biti upotrebljen i za ofanzivna dejstva protiv njenih strateških civilnih i vojnih objekata.

Tu-22M3 mogu da nose i nuklearne bombe, a stigli su na aerodrom avio-baze koja se nalazi pored krimskog naselja  Gvardejskoje.

Ovo je potvrdio i general Viktor Bondarev, predsednik komiteta za odbranu i bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta (Saveta Federacije)

Bonbarev je naveo da se radi o „celoj eskadrili“ i ocenio:

„Pojava bombardera-raketonosaca Tu-22M3 na Krimu kardinalno će izmeniti odnos snaga u regionu. Kada budu modernizovani – moći će da unište neprijateljske sisteme PVO i PRO  bilo gde u Evropi“.

General je dodatno objasnio: „Borbeni radijus samih Tu-22M3, uvećava se dometom krstarećih raketa koje nose, a to je već sada dovoljno da se drži u šahu svaka tačka na teritoriji Evrope. A kada prođu modernizaciju i dostignu nivo M3M i dobiju nove rakete  – ti avioni će posstati univerzalno sredstvo za udare po svim tipovima ciljeva udaljenih i hiljade kilometara“.

Bondarev se posebno osvrnuo na raketne sisteme „Iskander“ koji se nalaze na Krimu, ukazavši:

„Krimski „Iskanderi“ potpuno kontrolišu obale Crnog mora i isključuju mogućnost da protivnik zadrži neki naš brod. Drže pod kontrolu svu crnomorsku obalu, uključujući i Bosfor. Zato protivnički brodovi ne mogu zadržati naše“.

Bondarev je istakao da bi Krim i Sevastopolj – da se nisu vratili u sastav Rusije – bili „pod protektoratom SAD“, to bi Amerikancima omogućilo razmeštanje na poluostrvu ratne tehnike koja bi im osigurala nadmoć u slučaju rata.

Precizirao je da bi imali mogućnost i da „miniraju dno Bosfora“. Dodao je:

„Danas je to potpuno isključeno“.

Check Also

OD JUČE SRBIJA VIŠE NIJE ISTA- POGLEDAJTE ŠTA KAŽE POLJOPRIVREDNIK ZAŠTO JE DOŠAO (VIDEO)

Jučerašnji dan utorak 7.7.2020 verovatno će ući u istoriju Srbije, sve na to liči. Do …