Home / AKTUELNO / Sve o ekstremnoj desnici koja je ušla u Bundestag: Lider im je lezbejka koja sa ženom ima decu, ne vole migrante i žele marku kao valutu

Sve o ekstremnoj desnici koja je ušla u Bundestag: Lider im je lezbejka koja sa ženom ima decu, ne vole migrante i žele marku kao valutu

Antiimigraciona i antiislamska Alternativa za Nemačku (AfD) je prva nacionalistička partija krajnje desnica koja je preskočila cenzus i ušla u nemački parlament posle Drugog svetskog rata.

500

Bliska francuskom Nacionalnom frontu i britanskoj Independističkoj stranci, AfD je partija protiv establišmenta koja je privlačna ksenofobičnim biračima nezadovoljnim političkim i medijskim elitama, piše AFP.

Reč je o stranci koja najveće uporište ima u siromašnim delovima bivšeg kominističkog istoka zemlje, a najveće reakcije privukla je između ostalog, pozivima da nemački graničari pucaju na ilegalne imigrante. AfD se, između ostalog, zalaže za ukidanje evra i povratak nemačke marke, zamera joj se što u svojim redovima ima veliki broj ekstremnih desničara.

Sve nemačke etablirane stranke vide AfD kao marginalnu radikalnu grupu, ali njen uspon vodi ka fragmentiranju političke scene i mogao bi da zakomplikuje formiranje buduće koalicije pobednice Angele Merkel, ocenjuje francuska agencija.

Tokom vremena, AfD se fokusirao na povratak nemačkog suvereniteta i nacionalnog ponosa, naročito u odnosu koji današnji Nemci imaju prema svojoj nacističkoj prošlosti.

– Krenućemo za Merkelovom. Povratićemo našu zemlju i naš narod – rekao je jedan od lidera AfD Aleksander Gauland, koja je osvojila između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj, prenosi AFP.

AfD se našla iza Hrišćansko-demokratske unije nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je osvojila 32,5 – 33,5 odsto glasova i Socijaldemokratske stranke Martina Šulca, koja je osvojila 20 do 21 odsto glasova.

Lezbijka sa dvoje dece zaštitno lice AfD-a

500

– Prvo što uradim kada se ujutru probudim jeste da pogledam vesti na svom smartfonu. Zatim u pretraživač upišem reči muškarac i nož, a rezultati koje dobijem su sledeći: „19-godišnjak povredio muškarca nožem“, „Parkiranje je predugo trajalo, muškarac izvukao nož“, „Krvava borba u prenoćištu za azilante: Muškarac nožem napao volontere“. Muškarac, nož, nož, muškarac, nož i tako sve vreme nakon 12 godina vladavine Angele Merkel – tim rečima je Alis Vajdel govorila 29. avgusta na skupu u Kemnicu.

Alis je zajedno sa Aleksandrom Gaulandom nosilac liste AfD-a u pokrajini Baden-Virtemberg. Vajdelova je deklarisana lezbijka i živi sa ženom sa Šri Lanke, sa kojom ima dvoje dece.

To ne bi bilo kontradiktorno da se prema izbornom programu AfD-a idealna porodica ne sastoji od „oca, majke i dece“.

Vajdelova dolazi iz dobrostojeće porodice i završila je ekonomiju.

Radila je u kompaniji Goldman Sachs, a poslednje radno mesto bilo joj je u mesnoj industriji, u jednoj porodičnoj firmi u kojoj je šef bio njen školski kolega. Danas pod svoje zanimanje navodi da je samostalna savetnica.

Desničari ušli u parlament zahvaljujući Trampu

AfD je za izbornu kampanju na internetu angažovala istu agenciju čije je usluge koristio i predsednik SAD. Uz pomoć agencije „Harris Media“ sada su otvorili novi sajt i započeli kampanju protiv kancelarke.

Agencija na društvenim mrežama već nekoliko meseci provocira plakatima u kojima optužuje aktuelnu saveznu vladu za terorističke napade, piše „Frankfurter algemajne cajtung“

Na primer: Tragovi točkova i lokve krvi i podaci o različitim terorističkim napadima u Evropi. Iznad slike rečenica:“Tragovi svetske kancelarke u Evropi“.

Strategiju preuzetu iz američke izborne kampanje stručnjaci nazivaju „negativnom kampanjom“. Da bi osigurala prva mesta na Guglu, AfD je kupovala oglasni prostor tako da su korisnici koji su na internetu pretraživali kancelarkino ime prvo nailazili na taj sajt. Partija AfD čak krivi Angelu Merkel za teroristički napad u Sankt Peterburgu, za koji je zapravo odgovorna teroristička grupa iz Čečenije.

Jedna od lidera AfD Frauke Petri neće u parlamentarnu grupu

Frauke Petri, jedna od najuticajnijih lidera nacionalističke Alternative za Nemačku (AfD) danas je saopštila da se neće priključiti svojoj parlamentarnoj grupi u Bundstagu zbog nesuglasica sa kolegama iz stranke koje imaju tvrdokornije stavove od nje.

– Odlučila sam, nakon što sam pažljivo razmislila, da neću sedeti sa (AfD) parlamentarnom grupom u Bundestagu – izjavila je Petri na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

Nakon ulaska AfD u Bundestag počeli protesti

Više stotina protivnika desničarske Alternative za Nemačku protestovalo je veče uoči izbora u Berlinu ispred kluba u kojem lideri ove nacionalističke i antiislamske stranke proslavljaju njen ulazak u parlament i to kao treće političke snage, a protesta je bilo i u drugim gradovima.

Uzvikujući parole „Ceo Berlin mrzi AfD“, „Nacističke svinje“ i druge slogane, nekoliko demonstranata bacilo je flaše na policiju kada je ona pokušala da ih zadrži dalje od mesta okupljanja AfD.

Protesta protiv ulaska AfD u Bundestag bilo je nešto ranije i na obližnjem Aleksanderplacu, prenosi AP. Protesta je bilo i u Kelnu, Frankufrtu, Hamburgu, Minehnu i Diseldorfu.

I Jevreji pozivaju na bojkot AfD

Jevrejske grupe u Evropi i SAD izrazile su zabrinutost zbog uspeha krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), na izborima u toj zemlji, i pozvale druge partije ne sa njima ne ulaze u koaliciju.

– Užasno je da partija AfD, sramni reakcionarski pokret koji se poziva na sve najgore iz nemačke prošlosti, sada ima mogućnost da promoviše svoju zlu platformu unutar nemačkog parlamenta – rekao je predsednik Svetskog jevrejskog kongresa sa sedištem u Njujorku, Ronald Lauder.

Lauder je nemačku kancelarku Angelu Merkel, pobednicu današnjih izbora, nazvao „pravim prijateljem Izraela i jevrejskog naroda“. Evropski jevrejski kongres pozvao je centrističke partije da ostanu verne svojim obećanjima da neće formirati koaliciju sa AfD-om.

Šulc: SDP ima dužnost da ode u opoziciju

Nemačke socijaldemokrate imaju dužnost da odu u opoziciju i brane demokratske vrednosti svoje zemlje nakon što je podrška građana toj stranci pala na tako nizak novo kakav je zabeležen u posleratnom periodu, a ekstremno desničarska stranka AfD ostvraila uspeh na izborima, izjavio je dans lider SPD Martin Šulc.

– Mi smo razumeli naš zadatak – da budemo snažna opozicija u ovoj zemlji i odbranimo demokratiju protiv onih koji to dovode u pitanje i napadaju – rekao je Šulc, preneo je Rojters.

(Telegraf.rs)

 

 

Check Also

DRUGARICA PREMINULE PORODILjE UZDRMALA SRBIJU: KO JE NjU STAVIO NA RESPIRATOR!?

Ana Pecić Jerotijević umrla je u petak ujutro, tri dana nakon porođaja, u Kliničko-bolničkom centru …