Home / IZA KULISA / PLANINA RAŠMOR KRIJE VELIKU TAJNU: IZA ISKLESANE GLAVE ABRAHAMA LINKOLNA NALAZI SE TAJNA ODAJA (VIDEO)

PLANINA RAŠMOR KRIJE VELIKU TAJNU: IZA ISKLESANE GLAVE ABRAHAMA LINKOLNA NALAZI SE TAJNA ODAJA (VIDEO)

rasmor- planina- amerika- usa

Maunt Rašmor je monumentalni granitni spomenik koji je kreirao Gutzon Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsednika SAD-a u njihovu čast.

Nalazi se blizu Kistouna u Južnoj Dakoti, a obuhvata površinu od 5,17 kvadratnih kilometara. S leve na desno na njoj su prikazani Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Teodor Ruzvelt i Abraham Linkoln.

Iako izgleda veličanstveno, samo retki znaju da spomenik krije veliku tajnu.

Naime, iza isklesane glave Abrahama Linkolna nalazi se tajna odaja, što je Borglum očigledno pomno i planski isplanirao.

Iako je prvobitno nameravao da napravi veću sliku koja će prikazivati istorijske trenutke SAD-a, zbog raznih ograničenja shvatio je kako je najbolje da napravi samo glave predsednika.

Ipak, vlada SAD-a mu je dopustila i rad na posebnom projektu – kreiranju tajne sobe.

On je u toj skrivenoj prostoriji želio da ostavi poruku budućim generacijama – kao svojevrstan trezor koji će biti otvoren za nekoliko hiljada godina i omogućiti nekoj drugoj civilizaciji da sazna sve o nama, naročito ako nas više ne bude.

Iako je skulptor preminuo pre nego što je dovršio projekat, 1990. je ponovo pokrenut i rad na sobi je dovršen, a unutra se navodno nalaze ploče na kojima je napisana istorija SAD-a, Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima i biografija samog Borgluma, a sve se čuva u trezoru izrađenom od titanijuma.

Pogledajte video:

(express.hr)

Check Also

„NAJVEĆA CIVILIZACIJA ANTIKE NIJE BILA NI GRČKA NI RIMSKA, A CENTAR RIMSKOG CARSTVA NIJE BIO U RIMU, NEGO U SREMSKOJ MITROVICI!“

Završno predavanje u serijalu od čak 30 predavanja. Ono što nas u školama uče o …