Home / AKTUELNO / ŠVEDSKA TELEVIZIJA OBJAVILA ŠOKANTNU REPORTAŽU O PROPASTI HRVATSKE: “GOTOVO JE, OVDE VIŠE NEMA ŽIVOTA” (VIDEO)

ŠVEDSKA TELEVIZIJA OBJAVILA ŠOKANTNU REPORTAŽU O PROPASTI HRVATSKE: “GOTOVO JE, OVDE VIŠE NEMA ŽIVOTA” (VIDEO)

“Nedostaje mi puno. Volela bih da su tu, ali kada ovde nema života, naravno da idu tamo gde je bolje”

Švedska državna televizija (SVT) objavila je pre nekoliko dana reportažu iz Iloka u kojoj se dramatično iseljavanje iz Hrvatske u poslednjih nekoliko godina stavlja u kontekst sa problemom imigracije koji muči mnoge zemlje Evropske unije, pa i samu Švedsku.

Reporter SVT-a razgovarao je sa nekoliko starijih Iločana, a posebno je istakao činjenicu da Hrvatsku, za razliku od emigracije iz sredine 20. veka, danas napuštaju mlade porodice.

“Hrvatska je pre šest godina postala članica Evropske unije i u međuvremenu je iskusila masovno iseljavanje u druge evropske zemlje. Procenjuje se da je Hrvatsku u tom razdoblju napustilo oko 500.000 ljudi.

Naš dopisnik Samir Abu Eid posetio je jedan od gradova koji su najteže pogođeni iseljavanjem”, započinje SVT-ov prilog o hrvatskoj emigraciji.

“Mali grad Ilok u severoistočnoj Hrvatskoj daleko je od prekrasne hrvatske obale. Ovdašnje ulice su prazne, mnoge kuće su napuštene i zatvorene”, govori se u prilogu. Ćerka Nade Bašić se sa porodicom pre tri godine preselila u Nemačku.

“Nedostaje mi puno. Volela bih da su tu, ali kada ovde nema života, naravno da idu tamo gde je bolje”, rekla je Nada novinaru SVT-a.

“Zabrinutost zbog iseljavanja”

Nakon što je Hrvatska pre šest godina primljena u Evropsku uniju, većina stanovnika Iloka preselila se u druge evropske zemlje. Tamo gde ima više posla i gde su plate značajno veće. Procenjuje se da je gotovo pola miliona Hrvata napustilo svoju otadžbinu, izveštava STV.

Uoči izbora za Evropski parlament jedno od važnijih pitanja su migracije i u mnogim zemljama postoji zabrinutost zbog imigracije. Međutim, u Hrvatskoj pre svega vlada zabrinutost zbog iseljavanja.

“Svaki čovek se oseća tužno. Prvo, nema ljudi, čak ni u šetnji po ulicama”, kaže Nada Bašić, a njen sugrađanin, penzioner Daniel Sic dodaje: “Nema industrije, nema života, nema posla. Susedi koji su živeli ispred i iza moje kuće su otišli u Slovačku i Nemačku.”

“Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina mnogi momci su tražili posao u inostranstvu. Sada, međutim, odlaze čitave porodice, što znači da su se škole ispraznile, a lokalne kompanije teško pronalaze radnu snagu. U Iloku je ostalo gotovo isključivo starije stanovništvo.

Najgore mi je što sam sama. Muž mi je umro, deca se razišla. Možete misliti kako je to biti sam kao u šumi”, kaže penzionerka Danica Opačak.

“Ne znam, ali mislim da se moji neće vratiti. Stanje je ovde takvo da nema izgleda za to”, zaključila je jednominutni prilog na SVT-u Nada Bašić.

“Večeras me je bilo sramota što sam Hrvat”

Peter Petrović, Hrvat koji živi u Švedskoj, objavio je na svom Facebooku prilog tamošnje televizije.

U statusu je napisao kako ga je, nakon što je pogledao reportažu, bilo “sram što je Hrvat”.

“Napomenuli su da je ovo daleko od one lepe obale koju turisti posećuju. Dok Evropa ima problema sa doseljavanjem, Hrvatska ima problema sa odseljavanjem”, dodao je.

(novi-svjetski-poredak.com)

Check Also

JAPANSKI LEK KOJI SRBIJA DOBIJA ZA KORONU- UPUTSTVO ZVUČI ZASTRAŠUJUĆE

Kad je Ani Lj. dijagnozirana korona, glavna terapija bio je japanski lek “haifukang”, a jedino …